Laurențiu Baciu, despre protestatarii ROMAPIS: Ce contribuție au la PIB? Sunt evazioniști 100%

Facebook
Twitter

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a declarat că protestul Federației Asociațiilor Apicole ROMAPIS nu este justificat și că protestatarii ROMAPIS sunt evazioniști 100%.  

Aproximativ 30 de membri ai ROMAPIS au protestat în această dimineață în fața sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, din Bucuresti, împotriva autorizării folosirii unor pesticide care conțin neonicotinoide. Protestul ROMAPIS se desfășoară în contextul conferinței organizate de Organizația Europeană a Proprietarilor de Pământ, în colaborare cu LAPAR și Syngenta.

Reprezentanții Romapis au fost invitați la discuții de către ministrul Agriculturii Daniel Constantin, iar la masa negocierilor a fost prezent și secretarul de stat Daniel Botănoiu. Prezenți la sediul Ministerului Agriculturii, președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, președintele ACA Ioan Fetea, și președintele ProAgro, Alex Jurconi, au declarat că protestul Romapis nu este justificat.

Președintele LAPAR a arătat că Romapis nu are reprezentativitate la nivel național, iar derogarea privind utilizarea neonicotinoidelor a fost aprobată de specialiștii Comisiei Europene, după ce au fost transmise documente care justifică necesitatea utilizării acestor substanțe, în condițiile pedoclimatice din România.

Totodată, liderul LAPAR, a adăugat, referindu-se la protestatarii care se aflau în fața intrării în curtea MADR, că „Cei de peste gard sunt evazioniști 100%” și că, dacă apicultorii se opun folosirii neonicotinoidelor, fermierii români pot cultiva soiuri nemelifere.

„Interdicția, valabilă pe o perioadă de 2, ani începând cu 1 decembrie 2013, a fost anulată pe teritoriul României prin decizia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale care a emis în anul 2014 două derogări succesive de la aceste prevederi, la presiunea unor asociații ale fermierilor, permițând comercializarea în continuare a semințelor impregnate cu aceste substanțe. Pesticidele aparțin unei noi clase de pesticide numite neonicotinoide introduse pe piața europeană la începutul anilor 2000. Apicultorii au constatat efecte negative asupra albinelor prin nectarul și polenul toxic al plantelor crescute din sămânță tratată sau prin praful care se ridică la însămânțare. Neonicotinoidele provoacă intoxicații acute și cronice, ducând la depopulările masive ale coloniilor de albine”, se arată în comunicatul remis redacției www.stiriagricole.ro de către organizatorii protestului de la MADR.

ROMAPIS solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să nu mai emită derogări pentru folosirea neonicotinoidelor pe parcursul anului 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE