Ziua cârtiței. Când vine primăvara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Când vine vorba de predicții despre vreme, meteorologii au concurență serioasă.

De zeci de ani, o cârtiță din statul american Pennsylvania este cel mai de nădejde vestitor al primăverii. Astăzi, cârtița a ieșit din bârlogul ei din Punxsutawney și și-a văzut umbra. Localnicii spun că acesta este un semn că iarna va mai stărui pe meleaguri americane cel puțin încă 6 săptămâni.  De fapt, dacă ziua e noroasă, cârtița nu își poate zări umbra și tradiția spune că iarna se va sfârși curând. Dacă e soare, atunci animalul se retrage speriat în bârlog.

În fiecare an, mii de fani se adună în Punxsutawney pentru a admira cârtița vestitoare. Anul acesta, Ziua cârtiței a ajuns la cea de-a 128-a ediție, iar 20.000 de localnici și turiști au asistat la momentul în care simpaticul animal și-a privit umbra.

Tradiția a fost inaugurată de emigranții germani care s-au stabilit în zonele care azi fac parte din statul american Pennsylvania. Astăzi, acolo există chiar și un club care se ocupă de Ziua cârtiței, numit Groundhog Club, iar cu prilejul acestui eveniment se vorbește doar un dialect german local. Oficialii Groundhog Club spun că, din 1887 încoace, cârtițele și-au văzut umbra pe 2 februarie de 101 ori.

Coincidență sau nu, după ce cârtița și-a privit azi umbra, Serviciul Național de Meteorologie a emis o avertizare de furtună de zăpadă pentru șase state.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE