septembrie 23, 2021

Zeci de hectare agricole distruse de grindină

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

O ploaie cu grindină mare cât oul de porumbel, însoţită de un vânt puternic, a pus la pământ culturi întregi din sud-vestul judeţului Constanța.

În mai puţin de jumătate de oră, precipitaţiile de duminică seara au făcut ravagii în sute de culturi şi plantaţii de pe teritoriul comunelor Ostrov şi Lipniţa, scrie telegrafonline.ro. Prefectura Constanţa, care a înregistrat pagubele comunicate de primăriile celor două unităţi administrative, a transmis că cea mai afectată a fost zona localităţii Ostrov. Au fost distruse 200 de hectare de culturi viticole, 250 de hectare de culturi pomicole şi alte 150 de hectare cultivate cu orz.

„Bucăţile de gheaţă, de dimensiunile oului de porumbel, au căzut încontinuu preț de 20 minute, formând un strat alb pe câmp”, a spus primarul comunei Ostrov, Niculae Dragomir, citat de telegrafonline.ro.

Primarul a precizat că cele mai mari pagube le-a înregistrat societatea comercială Ostrovit SA. Culturile sale pomicole şi viticole de pe 350 de hectare de teren au fost compromise. Totodată, pagube au fost înregistrate şi la gospodăriile din Ostrov, unde zeci de autovehicule au fost afectate de grindină.

„Multe maşini au geamurile şi farurile sparte, în timp ce unele au caroseria avariată”, a punctat primarul comunei Ostrov, Niculae Dragomir.

Deocamdată, nu a fost stabilită încă o valoare totală a pagubelor, însă acestea sunt semnificative, după cum reiese din evaluarea primară, fiind vorba mai ales de investiţii majore în agricultură, pe care oamenii riscă să le piardă. Spre exemplu, pe teritoriul comunei Lipniţa, cultura de orz de pe 1.400 de hectare de teren a fost pusă la pământ de ploaie și de vântul foarte puternic. Dacă vremea va ține cu fermierii, culturile de orz ar putea fi recuperate.

Prefectul Radu Volcinschi a declarat că în perioada următoare va fi efectuată o evaluare amănunţită a pagubelor înregistrate pe raza teritorială a celor două comune din județul Constanța.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE