Vremuri grele pentru producătorii ecologici: bancherii refuză să îi crediteze

Facebook
Twitter

Bancherii danezi rămân reticenți în a-i credita pe producătorii ecologici, care se văd în situația de a reduce efectivele și a de reevalua planurile de investiții, în special cei din sectorul cărnii ecologice de porc.

Deși cererea și consumul de carne de porc au crescut semnificativ, fermierii nu își pot dezvolta afacerile, ceea ce va conduce la reducerea ofertei de carne de porc obținută în regim ecologic, atât pe piața daneză, cât și la export. Specialiștii în procesarea cărnii din Danemarca susțin că devine din ce în ce mai greu să onoreze comenzile interne și externe, atât pe segmentul cărnii de porc, cât și pe cel al cărnii de vită, principalul motiv fiind diminuarea continuă a efectivelor.

„Cererea de carne organică crește rapid și nu putem ține pasul cu mersul pieței. Dacă am avea de unde procura mai multă carne obținută în regim ecologic, am putea să vindem mult mai mult”, spune Henrik Biilmann, director la Friland A/S, companie patronată de Casa Regală daneză, citat de globalmeatnews.com.

Friland A/S este cel mai mare furnizor europeană de carne organică. Compania este specializată în livrarea de carne de porc și de vită unităților de procesare și acoperă 95% din livrările de carne organică de pe piața daneză și 15% din piața de profil din Germania.

„Bazându-ne pe tendințele actuale, ne așteptăm ca vânzările de carne organică să sporească cu 15-20% pe an. Acest nivel depinde de volumul producției din fermele de profil”, a subliniat Henrik Biilmann.

Compania sacrifică 2.000 de porci crescuți în regim ecologic săptămânal și ar avea nevoie ca numărul animalelor să urce la 3.000 pentru a acoperi creșterea cererii. Însă, acest lucru este împiedicat de lipsa accesului la credite cu care se confruntă fermierii danezi care doresc să își extindă producția. Practic, bancherii refuză să finanțeze afacerile din sectorul ecologic, deși guvernul danez și-a propus ca suprafețele cultivate în regim ecologic să fie extinse cu încă 120.000 de hectare până în 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE