Vremea se răcește, în aproape toată ţara. Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 24 – 30 Ianuarie 2015

Facebook
Twitter

În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, în ultimele zile se va produce o răcire a vremii, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -2…8°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C şi -2…5°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile climatologice, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1…11°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -5…5°C în majoritatea zonelor de cultură.

Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), la nivelul întregii ţări. La începutul intervalului, local în Banat, Muntenia şi Oltenia, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, vântul va prezenta intensificări, îndeosebi în estul, sudul şi sud-estul ţării.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, la culturile de câmp şi pomi-viticole se va menţine repausul biologic pe aproape întreg teritoriul agricol. Totodată, în zilele cu temperaturi mai ridicate, la cerealierele de toamnă vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de vegetaţie, local în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării.

La orzul și grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor predomina fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia și înfrăţire (20-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge faza de înfrunzire, plantele având în medie 6-12 frunze. În toate plantațiile, pomii fructiferi și viţa de vie îşi vor continua repausul biologic, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.

În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  •  Efectuarea arăturilor pe suprafețele agricole fără strat de zapadă și cu îngheț superficial la sol;
  •  Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor și potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
  • Continuarea verificării sistematice a viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  •  Realizarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (fertilizări cu îngrășăminte organice și tratamente fitosanitare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE