Vor fi eliminate ingrasamintele chimice? Ministerul Mediului, reactie importanta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Mediului, Tancszos Barna, sustine ca nu impartaseste parerile referitoare la ingrasamintele chimice si interzicerea acestora. Oficialul a explicat ca o eventuala interzicere ar reduce foarte mult productivitatea, explicand ca sustine agricultura de precizie.

“Nu sunt de acord cu acele pareri care spun sa eliminam ingrasamintele chimice din agricultura pentru ca am reduce foarte mult productivitatea, dar sustin agricultura de precizie unde putem sa crestem foarte mult eficienta.

Nu sunt de acord cu cei care spun ca nu ar trebui sa mancam carne de vita.

Citeste si: Legea pentru dezvoltarea de sisteme de irigatii, adoptata. Ce sprijin pot primi fermierii?

Dincolo de faptul ca ferma mea, ferma de familie, ar avea o problema destul de mare si eu personal as avea o problema foarte mare pentru ca imi place foarte mult carnea de vita.

Nu imi plac abordarile extremiste, dar rational si eficient trebuie sa luptam pentru reducerea emisiilor in domeniul agriculturii”, a precizat Barna Tanczos, la Conferinta Nationala dedicata Programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”.

El a subliniat ca masurile pentru reducerea emisiilor trebuie sa fie active si eficiente, in conditiile in care transporturile si agricultura sunt domeniile care au cel mai mare impact asupra mediului.

“Sunteti generatia cea mai receptiva la provocarile de mediu.

Sunteti generatia care intelege cel mai bine ca ceea ce facem si ceea ce lasam in urma noastra o sa impacteze pe termen mediu si lung natura.

Astazi sunt ministru al mediului si privesc un pic cu alti ochi activitatea din agricultura. Sper sa nu fie o spalare de creier pe viata. (…)

Dincolo de productie, dincolo de asigurarea hranei pentru cetateni, activitatea agricola are un impact si pe mediu. Provocarile Europei, provocarile pe plan mondial sunt foarte mari in ceea ce priveste protejarea mediului.

Din statisticile Uniunii Europene reiese ca domeniile non ITS, deci nu vorbim de producerea de energie, de transport sau de domenii care polueaza masiv, dar domeniile celelalte au un impact semnificativ, iar transporturile si agricultura sunt domeniile care au cel mai mare impact asupra mediului: 25% transporturile, 25% agricultura.

Agricultura foarte mult pe emisiile de metan, emisiile de dioxid de carbon si cu siguranta masurile trebuie sa fie active, eficiente, pentru reducerea emisiilor”, a transmis el.

In opinia sa, finantarile care vin dinspre Ministerul Agriculturii pentru agricultura ecologica trebuie sa fie substantiale, la fel si finantarile pentru protejarea mediului inconjurator si pentru ecoscheme.

“Finantarile pentru practicile prietenoase cu mediul trebuie sa fie consistente.

Eu inteleg provocarile colegului si prietenului meu, domnului Chesnoiu, pentru ca pe bugetul actual, pe Planul National Strategic (PNS) este greu sa asigure aceste finantari dar trebuie sa ramana consistente.

Trebuie sa introducem platile pentru Natura 2000.

Sunt alte state membre care deja fac acest lucru si avem nevoie de finantare pentru a compensa pierderile generate de restrictiile in Natura 2000.

Avem nevoie de finantari in domeniul forestier pentru ca peste tot in Europa domeniul forestier beneficiaza de finantari prin PNS.

Este foarte mare nevoie de finantare substantiala pentru cartofi. (…)

Este o cultura extrem de importanta si cu siguranta suntem capabili sa producem la fel de mult si de bine ca polonezii, de exemplu, dar este nevoie de scheme de finantare la fel de consistente cum sunt cele din Polonia.

Speranta mea este ca generatia tanara va combina aceasta preocupare pentru mediu cu profesionalismul pe care deja il invatati din bancile facultatii si sper ca agricultura romaneasca sa devina mai performanta, mai prietenoasa cu mediul si sa ne recastigam locul binemeritat in Europa”, a mai spus ministrul Mediului.

Clubul Fermierilor Romani a organizat marti Conferinta Nationala dedicata Programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”, primul program major european care isi propune sa adreseze in mod creativ nevoia de a creste atractivitatea pentru agricultura a noii generatii.

Programul isi doreste sa asigure continuitatea fermelor, pe fondul imbatranirii populatiei, si sa gestioneze riscurile asociate schimbarilor climatice, care necesita punerea la lucru a noilor tehnologii si modele de afaceri.

Programul “Tineri Lideri pentru Agricultura” urmareste pregatirea generatiei de tineri fermieri pentru: succesiunea afacerii de familie, reprezentarea intereselor fermierilor la nivel european si national, asumarea rolului de lider in propria afacere si comunitatea rurala, promovarea noilor tehnologii din Agricultura 4.0 si crearea unei comunitati de tineri promotori ai inovatiei si antreprenoriatului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE