Viticultura în Lumea Nouă: cât câștigă un lucrător dintr-o podgorie americană

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Anul acesta, pentru prima dată în istorie, Statele Unite au ajuns pe primul loc în lume la consumul de vin, detronând nume grele de pe Bătrânul Continent, cum sunt Franța sau Italia. Nici nu e de mirare, dacă ne uităm la cifrele referitoare la evoluția viticulturii din Lumea Nouă.

Spre exemplu, în statul american Ohio, industria vinului continuă să crească, ajungând să aibă o contribuție la economia statală de circa 800 de milioane de dolari pe an, potrivit datelor oficiale. Agricultura și industria alimentară generează 105 miliarde de dolari în economia statului anual.

În 2012, în Ohio existau 175 de centre de vinificație, cu 41% mai multe față de 2008.  Firmele nou-înființate au adus în economie circa 330 de milioane de dolari, reprezentând salariile plătite angajaților, vânzări de vin sau cheltuieli efectuate de turiștii care au vizitat cramele.

La nivel federal, Ohio ocupă locul nou, în funcție de producția de struguri, care se cifrează la 5.335 de tone. Suprafața cultivată cu vita de vie este de aproximativ 769 de hectare. După producția de vin, Ohio ocupă locul al șaptelea, cu o producție de peste  4,54 milioane de litri anual. Valoarea vânzărilor de vin s-a ridicat la 62 de milioane de dolari în 2012.

În industria vinului din Ohio lucrează circa 5.291 de angajați cu normă întreagă în prezent, cu aproape 1.200 mai multi față de 2007. Acestia încasează salarii care se ridică la 170 de milioane de dolari pe an, ceea ce înseamnă venituri medii de peste 32.000 de dolari per angajat.

Investitorii americani au exploatat și potențialul turistic al cramelor. Astfel, 2,74 de milioane de turiști au vizitat cramele din Ohio în 2012 și au cheltuit circa 97 de milioane de dolari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE