Cod Galben de ninsori și viscol, pentru mai multe judeţe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Începând cu ora 12.00, la sediul Ministerului Afacerilor Interne va avea loc o videoconferinţă cu prefecţii, având ca temă măsurile necesare a fi aplicate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale pentru atenuarea efectelor situaţiilor de urgenţă posibil a fi generate în condiţiile avertizării meteo cod galben.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o avertizare Cod Galben de ninsori și viscol, valabilă 24 de ore pe raza a 26 de județe. În intervalul 9 decembrie, ora 11,00 — 10 decembrie, ora 9,00, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, la început în Maramureș, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, apoi în restul zonei montane și local în Transilvania. Izolat, cantitățile de precipitații vor depăși 15 l/mp.

Directorul general al ANM Ion Sandu a anunțat că avertizarea Cod galben de ninsori și viscol emisă luni pentru 26 de județe a fost dată în primul rând pentru intensificările de vânt.

“Va ninge, în zonele anunțate, dar nu cantitatea de zăpadă va fi problema, ci intensificarea vântului, care la noapte poate ajunge la 70 — 80 km/h și la munte peste 100 km/h. După ora 21, când expiră această atenționare, aproape sigur nu va mai fi emisă o atenționare, dar pentru zona Carpaților Meridionali, sudul Moldovei, vor rămâne să fie emise atenționări de cod galben pentru vânt. Deci vântul nu se oprește mâine în cursul dimineții și va continua cu intensificări destul de mari până mâine seară. Pentru acea porțiune, după ora 21 vor fi emise atenționări pentru intensificări de vânt fără zăpadă”, declarat Ion Sandu, la videoconferinţă cu prefecţii.

În zona de munte, vântul va avea rafale ce vor depăși 70 km/h, iar pe creste chiar și 100 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu viteze mai mari în Est, unde, în cursul nopții de luni spre marți, va atinge viteze de 70-80 km, viscolind ninsoarea pe arii restrânse în nordul Moldovei.

ANM menționează că, în Crișana, vestul Transilvaniei și local în Moldova, precipitațiile vor fi și sub formă de ploaie și lapoviță favorizând apariția poleiului. Reprezentantul CNADNR a arătat că în prezent sunt în stocuri 131.000 tone de sare, 83.000 tone nisip, precizând că au fost semnate luni și contractele de deszăpezire pentru județul Bacău și miercuri vor fi semnate pentru județul Vrancea.

Administrația Națională de Meteorologie a emis duminică o informare meteorologică de viscol și vânt puternic, valabilă luni, 9 decembrie, între orele 6, 00 – 22,00, în aproape toate regiunile țării.

Potrivit ANM, în intervalul menționat va ninge și se va depune strat nou de zăpada, la început în Maramureș, în nordul Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, apoi și în restul zonei montane. În vestul țării, precipitațiile vor fi mixte și izolat se va produce polei.

În zona de munte, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 70 km/h, iar pe creste și 100 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Intensificări ale vântului cu viteze de 50 — 60 km/h vor fi temporar și în celelalte regiuni ale țării.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE