Vinuri din Republica Moldova, expuse la Palatul Parlamentului

Facebook
Twitter

Astăzi este ultima zi în care bucureștenii și turiștii din Capitală pot vizita expoziția de vinuri din Republica Moldova, organizată la Palatul Parlamentului, sub genericul „Respect pentru tradiţii, curaj în inovaţii”.

La eveniment expun unii dintre cei mai importanţi producători de vinuri din Republica Moldova. Vizitatorii pot degusta şi cumpăra vinuri de calitate superioară: vinuri de colecţie, vinuri maturizate şi vinuri de masă. În cadrul expoziției, vinurile se vând la preț special: doar 20 de euro/sticla, în condițiile în care prețul la raft este aproape dublu.

Evenimentul „Respect pentru tradiţii, curaj în inovaţii” are loc în contextul în care Republica Moldova întâmpină dificultăți în ceea ce privește exportul de vinuri către Rusia, după ce serviciul rus pentru Protecția Consumatorilor a interzis, începând cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, invocând „calitatea nesatisfăcătoare” a producției de alcool. Însă, producătorii de vinuri din Republica Moldova şi-au intensificat eforturile de promovare pe noi pieţe în ultimii ani, inclusiv pe cea românească. De asemenea, după decizia luată de Moscova, Comisia Europeana a anunțat că dorește să deschidă complet piața europeană pentru vinurile din Republica Moldova.

Statul de dincolo de Prut ocupă locul şase în Europa după mărimea plantaţiilor de vie, circa 10% din pământul arabil fiind cultivat cu viţă-de-vie. Vinificatorii generează peste 7% din exporturile moldoveneşti, iar în 2012 au fost produse peste 12 milioane de decalitri de producţie vinicolă. Anul trecut, Republica Moldova a exportat 118,8 tone de producţie vinicolă. În 2012, dintre statele UE, cei mai mari importatori ai producţiei vinicole din Republica Moldova au fost România, Polonia (4%) şi Cehia (3%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE