Victor Ponta: Reducem TVA la fructe, legume şi produse bio de la 1 ianuarie 2015

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La solicitarea Asociaţiei „Bio-România”, Guvernul ia în calcul posibilitatea reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la fructe, legume şi produse bio, de la 1 ianuarie 2015.

Anunţul a fost făcut aseară, la România Tv, de premierul Victor Ponta. Înainte de a fi redusă TVA, Guvernul va efectua, în toamnă, o analiză cu privire la efectele produse de aplicarea timp de un an a TVA redusă la pâine. În baza acestor date, Executivul ar putea să extindă aria produselor cu TVA redusă, în primă etapă la legume şi fructe.

“Sunt foarte hotărât ca, dacă nu putem mai repede, de la 1 ianuarie să aplicăm această reducere la legume, fructe, produse bio. Legumele şi fructele reprezintă un domeniu extrem de sensibil la evaziune fiscală. La legume şi fructe este o mare evaziune fiscală şi este o concurenţă neloială producătorilor autohtoni”, a afirmat Ponta.

În ceea ce priveşte reducerea TVA la carne, premierul Victor Ponta a declarat că aplicarea măsurii este mai dificilă, pe motiv că sumele colectate sunt mai mari.

Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio-România” propune autorităţilor implementarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) denumită sugestiv „verde” pentru produsele agroalimentare româneşti, prin care se doreşte ca nivelul cotei să fie direct proporţional cu gradul de poluare asupra mediului.

„Dorim ca România să preia iniţiativa implementării proiectului „TVA Verde” în domeniul agriculturii şi alimentaţiei şi să se constituie într-un model european de succes în acest domeniu. Vrem ca alimentele de bază certificate bio să aibă TVA zero, cele aflate în conversie TVA 3%, iar cele naturale, respectiv produsele care folosesc materie primă convenţională, însă procesarea se face fără chimicale, să aibă o cotă de 9%, deşi în România nu există o reglementare legislativă privind produsele naturale”, a spus Marian Cioceanu.

Preşedintele Asociaţiei „Bio-România”, Marian Cioceanu, a declarat că susține reducerea TVA la carne și preparatele din carne și chiar eliminarea acesteia, cu excepția mezelurilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE