Victor Ponta: Rambursarea accizei la carburanți va fi stabilită printr-o ordonanță de urgență

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Premierul Victor Ponta a anunțat astăzi că în viitoarea ședință de Guvern ar putea fi aprobată o ordonanță de urgență, care să legifereze rambursarea unei sume de 4 eurocenți din acciza la carburanți.

De la 1 aprilie 2014, se aplică acciza suplimentară la carburanți, de 7 eurocenți. Împreună cu TVA, aceasta va conduce la scumpirea motorinei și a benzinei, în medie, cu 50 de bani pe litru. Transportatorii au cerut ca măcar o parte din valoarea accizei suplimentare să fie rambursată, iar Guvernul ia în calcul returnarea a 4 eurocenți pe litru, numai în cazul transportatorilor care prezintă facturi pentru combustibilii cumpărați.

“Aşteptăm ultimele discuţii astăzi şi cu uniunile de transportatori şi cu Comisia Europeană. Probabil că miercuri luăm decizia. Ea are un dublu efect. Pe de-o parte, sprijinim competitivitatea transportatorilor rutieri din România şi, pe de altă parte, combatem evaziunea fiscală, pentru că numai cei care vin cu facturi primesc înapoi cei patru cenţi. Deci, cei care alimentează prin alte metode, practic, îi dezavantajăm în acest fel şi bine facem”, a afirmat premierul Victor Ponta la finalul şedinței biroului permanent al PSD de astăzi.

Ca urmare a aplicării accizei suplimentare de 7 eurocenți, un litru de benzină standard  va costa de mâine, în medie, 6,3 lei, în vreme ce o benzină cu o cifră octanică mai mare va putea ajunge să coste circa 7 lei/litru. În cazul motorinei, prețul mediu va urca de la 6 lei în prezent, la 6,5 lei.

Ca să compenseze o parte din creșterea prețurilor ca urmare a introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenți, Ministerul Agriculturii a decis să ramburseze 1,8 lei/litru, începând cu trimestrul al doilea din 2014. MADR subvenţionează  94% din valoarea accizei pe care o conține preţul motorinei de la pompă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE