Victor Ponta, Daniel Constantin la conferința de presă organizată la MADR. Efectul reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%: a scăzut evaziunea cu 20% într-un an. Prețul pâinii a scăzut cu 10,25%,

Facebook
Twitter

Efectul reducerii TVA la pâine, produse de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie anul trecut, a dus la scăderea evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone.

Astfel, producţia de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone, potrivit studiului „Efectele reducerii TVA la produsele de morărit şi panificaţi de la 24% la 9%”.

În studiul elaborat de patronatul din domeniul panificaţiei ROMPAN se mai arată şi că cei care au cumpărat produse de panificaţie au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.

Premierul Victor Ponta: reducerea TVA la pâine a fost un proiect de succes, în ciuda pesimismului arătat din diverse zone

„În primul rând a fost un proiect de succes pentru că, la un an de zile, se dovedește că, în ciuda pesimismului arătat din diverse zone, până la urmă a fost un lucru bun. Au fost însă trei elemente esențiale fără de care niciun proiect de acest gen nu poate avea succes. În primul rând calculele, dar dacă ne bazăm doar pe calcule nu o să mai scădem niciodată niciun fel de a taxe și nu o să mai luăm niciodată nicio măsură stimulativă. A fost curajul de a lua această măsură (…) și a fost parteneriatul cu mediul privat, fără de care nu puteam lua această măsura. (…) Cred că trebuie mulțumit tuturor celor care activează în domeniu, pentru că, dacă faci calculele bine, ai și curajul să îți asumi niște răspunderi și dacă faci un parteneriat chiar cu cei cărora li se adresează, evident că succesul este mult mai ușor de realizat. Doamna Petrescu spunea: mai mulți angajați fiscalizați, producție mai mare, încasări mai mari la buget. Ce putem să ne dorim altceva în urma unei măsuri, decât atât”, a adăugat premierul Victor Ponta.

Succesul reducerii TVA la pâine oferă speranțe și în privința unor alte măsuri adoptate recent de Executiv, precum reducerea Contribuțiilor de Asigurări Sociale (CAS)

„Acest lucru îmi dă speranță că și alte măsuri deja adoptate, cum este reducerea CAS, vor avea după un an de zile aceleași succes. Sigur, dacă facem doar calculele ca la Cotroceni, nu o să mai aprobăm niciodată nimic. Alături de asta, a fost curajul de a lua decizia și urmează parteneriatul cu mediul de afaceri privat, care trebuie să facă la nivel macro ceea ce am reușit numai în domeniul panificației. Și anume să fie un partener al Guvernului în a arăta că cei cinstiți sunt avantajați de aceste măsuri, iar cei care nu plătesc taxe și impozite sunt pedepsiți. Altfel, această idee, care de ani de zile se împământenise în România că doar cei care plătesc taxe sunt atacați de către Guvern și de către stat și ceilalți nu au nicio o problemă, era cel mai rău lucru care se putea întâmpla pentru dezvoltarea societății românești”, a mai spus premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a mai precizat că noul Cod al insolvenței și celelalte proiecte de reducere a taxelor realizate în parteneriat cu mediul privat „pot să ne asigure un succes în ceea ce ne dorim și anume o dezvoltare pe termen mediu și lung a unor sectoare esențiale”.

Daniel Constantin: Prețul pâinii a scăzut cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu 300 de milioane de lei

Prețul pâinii a scăzut în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, după introducerea TVA de 9% la pâine, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvențe sau falimente în sectorul de morărit și panificație și datorită producției fiscalizate avem și o hrană mai sigură pentru populație. Prețul pâinii în perioada septembrie 2013 — iulie 2014 s-a diminuat cu 10,25%, iar puterea de cumpărare a cunoscut o creștere semnificativă în condițiile în care la sfârșitul anului trecut aveam o inflație de 1,55%’, a spus Daniel Constantin.

Evaziunea fiscală în sectorul de morărit și panificație s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, în perioada menționată, iar producția fiscalizată a cunoscut o creștere cu 16% la făină și cu 18% la pâine

Un studiu de evaluare a efectelor acestei măsuri, realizat de autorități și patronatul de profil, arată că reducerea TVA la produsele de morărit și panificație, de la 24% la 9%, la 1 septembrie 2013, a condus la reducerea evaziunii fiscale cu 20% și a generat la consumatori economii de 136 milioane de euro.

În intervalul menționat, producția de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE