Vești proaste pentru beneficiarii fondurilor europene nerambursabile? Posibilă amânare a deschiderii sesiunilor din PNDR 2014-2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a participat azi la Reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură şi Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles.

În urma discuției cu Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, ministrul Daniel Constantin a declarat că funcționarii de la Bruxelles vor da undă verde, „neoficial”, noului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în luna martie.

„Cea mai importantă discuție pe care am avut-o cu comisarul Phil Hogan s-a referit la stadiul în care se află negocierile privind aprobarea PNDR 2014-2020. Sigur că nu avem așteptări privind aprobarea oficială a Programului în acest moment, pentru ca acest lucru nu se va întâmpla până când nu va fi aprobat bugetul la nivel european, dar în luna martie 2014 vom avea o aprobare „neoficială”, până atunci România având posibilitatea să deschidă pe răspunderea statului membru anumite măsuri – cele de investiții și cele pentru tinerii fermieri. Ne-am angajat în fața fermierilor că le vom pune la dispoziție fonduri europene din primele luni ale anului și vrem să ne ținem de promisiune”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

România a fost printre primele state care a transmis spre aprobare noul PNDR, însă procedurile de avizare sunt extrem de îndelungate.

Totodată, au mai fost discutate detalii privind Pilonul I – plăţi directe dar şi efectele embargoului impus de Rusia cu privire la importurile de produse agroalimentare de pe piața comunitară. În acest sens, delegația țării noastre a subliniat dificultăţile cu care se confruntă sectoarele cărnii de porc şi lactatelor, solicitând aplicarea de măsuri la nivelul Uniunii Europene precum stocarea privată şi activarea restituţiilor la export pentru a orienta cantităţile de produse pe pieţe terţe. România a reiterat solicitarea privind compensarea pierderilor de venit pentru producătorii din sectoarele afectate indirect de embargoul impus de Rusia.

De asemenea, țara noastră, prin reprezentanții prezenți la Consiliu, a susținut instituirea unei scheme de ajutor pentru depozitarea mărfurilor care nu au mai ajuns pe piața Federației Ruse, urmând ca acele cantități care beneficiază de sprijin să fie comercializate pe piețe terțe, nu pe cea europeană, eventual cu posibilitatea utilizării mecanismului restituțiilor la export.

În cadrul reuniunii Consiliului a fost programată și o întâlnire bilaterală cu domnul Vytenis Andriukaitis – Comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, privind aspectele relevante din domeniile fitosanitar şi sanitar veterinar, reuniune la care a participat şi președintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din delegaţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut parte și George  Turtoi,  secretar de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE