Vesti importante de la MADR si Comisia Europeana privind subventiile APIA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat astazi, 23 aprilie 2020, in cadrul unei conferinte de presa, ca a primit doua scrisori de la comisarul european pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski.

„Scrisorile se refera la ceea ce am cerut in 30 martie atat eu, cat si alti colegi din Uniunea Europeana, cand era debutul acestei crize, si am primit cateva raspunsuri. Unele (raspunsuri, n.r.) le asteptam in continuare. (…) S-a aprobat prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru subventie pana la 15 iulie. Daca este nevoie, acest termen se va preungi”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

De asemenea, forul european a aprobat cererea MADR de a se reduce numarul controalelor la fata locului in cazul beneficiarilor de plati directe efectuate de APIA, cat si a beneficiarilor fondurilor europene pentru investitii gestionate de AFIR, de la 5% la 2%.

Totodata, s-a aprobat cresterea avansului platilor directe efectuate de APIA de la 50% la 75%. In ceea ce priveste fondurile europene pentru dezvoltare rurala, avansul a fost majorat de la 75% la 85%. Fermierii romani vor primi avansul din subventia APIA mai devreme, respectiv la 15 septembrie.

Mai mult decat atat, MADR dispune de o mai mare flexibilitate in a muta fondurile europene necheltuite din PNDR 2014-2020catre masuri menite sa atenueze. MADR dispune de 89 de milioane de euro, cat reprezinta suma neutilizata din bugetul PNDR 2014-2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE