Vesti bune pentru fermierii romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a adoptat recent un memorandum, promovat de Ministerul Economiei, care are ca scop infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI). Prin acest instrument de finantare, Ministerul Agriculturii si-a propus sa realizeze cel putin doua proiecte de interes maxim pentru fermierii romani. Este vorba despre infiintarea mai multor unitati de procesare a legumelor si fructelor, precum si a mai multor unitati de colectare si procesare pentru luna si piei de la ovine si caprine.

Potrivit memorandumului, promovat de Ministerul Economiei, FSDI va avea drept scop dezvoltarea si finantarea proiectelor de investitii rentabile si sustenabile, fiind un mecanism de finantare care va identifica si materializa oportunitati investitionale cu impact in dezvoltarea economica durabila si crearea de noi locuri de munca pe termen lung, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

In acelasi timp, Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va contribui atat la eforturile Romaniei de obtinere a statutului de piata emergenta pentru piata autohtona de capital prin cresterea lichiditatii pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinantare a proiectelor de investitii.
Statul roman, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii.

„Crearea acestui Fond face parte din materializarea Programului de Guvernare 2017-2020 si reprezinta o abordare manageriala a Guvernului orientata spre cresterea performantei si utilizarea eficienta a activelor detinute de companiile statului, fiind centralizator de expertiza, instrument de capitalizare a companiilor de stat, dar si de finantare a proiectelor de tara, aducand un efect de multiplicare in economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice si private. Fondul Suveran va fi un partener valoros atat pentru investitori institutionali precum BERD, BEI, Banca Mondiala, cat si pentru fonduri de investitii sau alti investitori privati”, a declarat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.

De asemenea, memorandumul prevede constituirea unui grup de lucru interministerial care sa analizeze modalitatile si forma optima de infiintare a FSDI si din care sa faca parte reprezentanti ai ministerelor implicate precum si ai altor entitati relevante in dezvoltarea acestui instrument de investitii.

Prin intermediul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii, Ministerul Agriculturii si-a propus sa realizeze o investitie de circa 100 de milioane de euro pentru crearea a minimum 10 unitati de procesare legume-fructe si depozite frigorifice. Un alt proiect pe care MADR vrea sa-l concretizeze este si dezvoltarea mai multor unitati de colectare si procesare pentru lana si piei provenite de la ovine si caprine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE