Vesti bune pentru fermieri: avansul pentru subventii ar putea fi acordat mai repede. Care este data planificata?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Acordarea avansului pentru subventiile agricole din acest an ar putea fi acordat incepand cu data de 15 septembrie, pana acum fiind alocata suma de 3,4 miliarde de lei catre Ministerul Agriculturii, suma ce va fi folosita atat pentru acordarea subventiilor, cat si pentru acordarea despagubirilor pentru seceta, a declarat ministrul Adrian Oros.

Problema acordarii sprijinului pentru fermieri cu o luna mai devreme de termenul normal de 15 octombrie a fost discutata si la nivel de Guvern, prim-ministrul Ludovic Orban sfatuindu-l pe ministrul Oros sa negocieze cu Comisia Europeana pentru a obtine aceasta derogare, atat de necesara pentru fermieri, in conditiile pierderilor inregistrate din cauza secetei pedologice.

„Legat de despagubiri, la rectificarea de buget, Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare alocare. Peste 3,4 miliarde lei au fost distribuiti catre Ministerul Agriculturii, banii care ne sunt suficienti ca sa facem trei lucruri: sa ne continuam activitatea si toate programele aflate in desfasurare, sa oferim despagubirile pentru seceta, unde am alocat 850 de milioane de lei, sa platim avansul la subventiile din campania 2020 si vrem sa facem acest lucru mai devreme. In mod traditional avansul se platea incepand din 16 octombrie. Noi anul acesta o sa platim aceste avansuri mai devreme”, a declarat Adrian Oros.

El a spus ca, din cele 33 de miliarde pe care Romania le are la dispozitie prin programul national de rezilienta, peste 6 miliarde vor fi dirijate catre Ministerul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE