Veste buna pentru crescatorii de oi din judetele afectate de Covid-19

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mieii din zonele aflate in carantina din cauza Covid-19, respectiv Suceava sau Tandarei, pot fi comercializati daca exista documente si mijloace de transport autorizate.

De asemenea, mieii trebuie sa fie sacrificati intr-un abator autorizat sanitar-veterinar din zona respectiva, potrivit presedintelui ANSVSA, Robert Chioveanu, transmite Agerpres.

“Din punct de vedere al virusului Sars-Cov-2 responsabil de Covid-19 am spus si am precizat ca nu exista o legatura directa intre aliment si Covid-19. Toate studiile EFSA spun foarte clar ca nu exista o transmitere a virusului prin intermediul alimentului. (…) Cei care au toate documente si mijloace de transport autorizate din aceste zone carantinate pot comercializa mieii, pot sa mearga cu ei catre cel mai apropiat abator la nivel de judet sau in judetul invecinat, unde pot fi sacrificati. Carcasele pot fi comercializate catre unitati autorizate, unitati inregistrate, carmangerii, macelarii, hiperrmarketuri atat timp cat mieii au fost sacrificati intr-un abator autorizat sanitar-veterinar”, a spus seful ANSVSA, intr-o videoconferinta, citat de Agerpres.

Pana la aceasta data, au fost amenajate la solicitare autoritatilor locale si autorizate sa functioneze centre de sacrificare temporara, in piete, in 9 judete. De asemenea, la nivel national, au fost autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor, 47 de ferme.

Numarul abatoarelor autorizate sanitar veterinar pentru specia ovine, in care se sacrifica miei in aceasta perioada, este de 101.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE