Se spune că aduce noroc să ai vâsc în casă de Crăciun și că, dacă vei săruta pe cineva sub vâsc în noaptea de Ajun, acea persoană va deveni jumătatea ta. Numai că, în vreme ce la noi copacii sunt jupuiți și vâscul este vândut la colț de stradă, în Statele Unite există o adevărată industrie în jurul acestei plante-parazit.
Pentru noi, Texas înseamnă Dallas, petrol și familia Ewing. Mai precis, JR Ewing. Însă există o parte a Texasului de care nu se vorbește în România: cea a cultivatorilor de vâsc. Nu vorbim de cultivator în adevăratul sens, așa cum o facem atunci când vorbim de cartofi sau de porumb, ci mai degrabă de oameni care au înțeles că și din paraziți poți face profit așa că nu îi îndepărtează.
În Priddy, Texas, Robert Tiemann este coproprietarul fermei Tiemann’s Mistletoe, care, așa cum îi spune și numele, se ocupă de cultivarea vâscului încă din anii 1950. Seceta severă de acum doi ani a afectat „cultura familiei”, iar Robert Tiemann declara atunci că recolta este foarte slabă, mai ales că, fiind vorba de o plantă sălbatică, nu prea ai cum să intervii să o ajuți. De atunci, rapoartele privind recolta de vâsc au fost din ce în ce mai negative, suficient cât să le dea palpitații îndrăgostiților care doreau să își sărute jumătatea în Noaptea de Ajun.
Însă, aceștia au primit o veste bună de un alt cultivator de vâsc, Brion Domman, proprietarul fermei MistletoeUS. Acesta spune că seceta a avut un impact minor, afectând doar 1-2% din culturile de vâsc. Ferma sa va vinde peste 35 de tone de vâsc anul acesta, în creștere cu aproape 8 tone față de cantitatea vândută în 2012 și cu peste 12 tone mai mult față de 2011.