Vanzarea porcilor, conditionata de o evidenta veterinara. Cum explica ministrul Agriculturii limitarea la 5, a numarului de porci ce pot fi crescuti intr-o gospodarie?

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre noul Ordin MADR, destinat crescatorilor de porci, care prevede si limitarea numarului maxim de suine ce pot fi crescute intr-o gospodarie, la 5, si a explicat ca detinatorii fermelor de subzistenta pot creste porci si pentru vanzare, insa este necesara pastrarea unei evidente veterinare.

Ministrul considera ca noul Ordin este necesar, in conditiile epidemiei de pesta porcina africana, care afecteaza tara noastra de mai mult de 2 ani si care a provocat pagube materiale enorme, in special in randurile marilor crescatori.

„Este un Ordin din 4 noiembrie care este la fel, este in vigoare si limiteaza la 5 porci, doar ca face 4 tipuri de exploatatie. Noi l-am simplificat si am spus exploatatie non-comerciala, pana la 5, unde omul poate sa-si cumpere purcei, sa-i ingrase si sa-i consume si exploatatie comerciala atunci cand vrei sa vinzi. (…) Noi, practic, nu mai avem un judet in care sa nu existe PPA. Avem 600 de milioane de euro deficit comercial pe carnea de porc, am cheltuit anul trecut 600 de milioane de lei pentru despagubiri la pesta si sunt doua componente: gestionarea circulatiei porcilor domestici si gestionarea mistretilor. De mistreti se ocupa cei de la Mediu, de gestionarea porcilor domestici se ocupa ANSVSA, Ministerul de Interne si Ministerul Agriculturii.”, a declarat ministrul Agriculturii in cadrul emisiunii Romania 9 TVR1.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE