Vanzarea mieilor de Paste, limitata in acest an. Ce optiuni au crescatorii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescatorii de ovine asteapta o derogare de la autoritati, pentru a putea sacrifica si vinde mieii de Pasti, intocmai cum s-a intamplat anul trecut. Totusi, daca in anul precedent derogarea permitea sacrificarea si vanzarea mieilor direct din exploatatie, in prezent situatia este alta.

ANSVSA a permis deschiderea targurilor in acest an, insa numai pe baza unei hotarari luate de autoritatile locale, pe baza unor conditii speciale precum rata de infectare cu COVID-19.

„Noi avem toate mijloacele necesare sa pastram atat distantarea sociala, cat si toate regulile generate de Covid. Ramane doar la latitudinea acestor institutii (autoritatile sanitare veterinare n.r.) daca ne vor permite sau nu ne vor permite accesul celor care vand miei in targul din Drobeta Turnu Severin”, a declarat primarul orasului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, la postul TVR Craiova.

Din pacate, in lipsa deschiderii acestor spatii de sacrificare/comercializare, crescatorii nu vor avea posibilitatea sa vanda mieii din propria gospodarie sau stana.

Potrivit ANSVSA, Sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar unde sunt livrate animalele cu stare de sanatate certificata sanitar veterinar, identificate si inregistrate, crescute in ferme, localitati si zone unde nu evolueaza boli transmisibile.

Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sanatate de forma ovala, se pot comercializa in magazine alimentare, macelarii, piete agroalimentare, supermarketuri, unitati inregistrate sanitar veterinar.

Pentru perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisa sacrificarea mieilor si in spatii amenajate si autorizate temporar. Aceste spatii, in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie, se pot organiza de catre autoritatile locale, asociatiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru functionare temporara de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeteana si unde este asigurata supravegherea sanitara veterinara prin medicii veterinari oficiali.

Sacrificarea mieilor in spatiile amenajate temporar se face la solicitarea consumatorului.  iar carnea obtinuta, expertizata sanitar veterinar, marcata cu marca de sanatate rotunda este destinata strict consumatorului final. Nu poate fi comercializata in unitati precum piete, magazine etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE