Urmarea scandalului cărnii de cal: reguli mult mai stricte pentru identificarea animalelor

Facebook
Twitter

Experții din statele membre au aprobat planul de măsuri elaborat de Comisia Europeană cu privire la înregistrarea și identificarea cailor.

Măsurile vin ca urmare a scandalurilor privind comercializarea cărnii de cal ca fiind de vită și au ca scop prevenirea cazurilor în care animalele sunt sacrificate accidental sau fraudulos, iar carnea de cal ajunge pe masa consumatorilor. Astfel, Comisia Europeană dorește excluderea cărnii de cal din lațul alimentar.

„Așa cum am promis, aceasta este o altă lecție pe care am învățat-o din cazurile de fraudă cu carne de cal. Normele aprobate de statele membre vor întări sistemul de identificare al cailor”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Tonio Borg.

CNP pentru cai

Efectivele de ecvidee numără aproape 7 milioane de capete la nivel european. Ca urmare a aplicării noilor reguli de identificare a cailor, pentru mânji va trebui emis un singur pașaport pe care va fi înscris un cod unic de identificare. Emiterea trebuie să aibă loc până la împlinirea unui an de la fătare. În pașaport vor fi trecute toate datele medicale ale animalului, pe timpul întregii sale vieți.

Toți caii fătați după 1 iulie 2009 vor trebui microcipați, astfel încât să fie redus riscul falsificării pașapoartelor, potrivit noilor norme. De asemenea, toate statele membre, deci și România, vor fi obligate să pună la punct și să introducă datele de identificare ale cailor într-o bază de date centralizată.

Noile reguli se vor aplica de la 1 ianuarie 2016. Statele membre care nu au o bază de date centralizată pentru urmărirea ecvideelor vor avea timp să se conformeze noilor norme de identificare a animalelor până pe 1 iulie 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE