Urgente veterinare: cand trebuie sa apelam rapid la ajutorul medicului?

Facebook
Twitter

Atat animalele din ferma cat si cele de companie trebuie sa beneficieze regulat de vizite ale medicului veterinar, care sa le examineze, sa le aplice anumite tratamente sezoniere sau sa verifice anumite probleme de sanatate cu care acestea s-ar putea confrunta.

Totusi, uneori, chiar si un animal care a fost bine ingrijit si i-au fost administrate regulat tratamentele recomandate de medic, exista situatii extreme, neprevazute, in care sanatatea necuvantatorului este pusa in pericol si in care este necesara interventia cat mai rapida a medicului veterinar.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre situatiile generale, care semnaleaza probleme grave cu care se confrunta animalele, si care necesita prezenta urgenta a veterinarului.

Sangerari grave

Fie ca este vorba despre o accidentare sau de o hemoragie interna, orice sangerare depistata, care persista pentru mai mult de 5 minute, trebuie sa fie considerata o urgenta si necesita prezenta mediului veterinar. De asemenea, chiar si in cazul in care sangerarea se opreste, insa animalul devine apatic, refuza sa manance si are dificultati in a-si pastra echilibrul, este necesara contactarea unui serviciu de urgente veterinare non stop.

Totusi, in cazul in cazul in care sangerarea se opreste, animalul se simte bine, si nu mai exista semne de ingrijorare, poti amana chemarea veterinarului pana a doua zi sau poti apela la o farmacie veterinara pentru a procura antibiotice, necesare prevenirii unei eventuale infectii cu care animalul s-ar putea confrunta.

Probleme de respiratie

In cazul in care observi ca un animal respira din ce in ce mai greu sau ca incepe sa se sufoce, primul lucru pe care trebuie sa-l faci sa verifici daca animalul s-a inecat cu resturi de mancare sau cu obiect si sa incerci sa-i eliberezi caile respiratorii. In cazul in care problema nu este cauzata de un obiect strain sau de resturi alimentare,  situatia poate fi generata de o alergie sau de o alta problema medicala, asa ca, o examinare urgenta din partea medicului veterinar ramane singura solutie viabila.

Probleme de urinare/defecare

Dacă animalul de companie are dureri la urinare sau este constipat, este important să aflăm cauzele. Ar putea fi o problemă mai serioasă si trebuie văzut urgent de un medic veterinar.

Convulsii

Dacă un animal are convulsii, este necesară imediat atenția și evaluarea unui medic veterinar. Este indicat să apelezi la un cabinet veterinar non stop, aceasta fiind o urgență importantă. Inclusiv dacă animalul de companie pare brusc dezorientat și nu își poate ține echilibrul. Aceste simptome indică o problemă cu creierul, iar animalul are nevoie de ajutor imediat. Un veterinar poate evalua situația și poate recomanda mai multe teste ca să afle cum să ajute cel mai bine animalul.

Nu bea apă

Un animal bea lichide în mod constant. Dacă animalul tău de companie nu a băut apă în ultimele 24 de ore, du-l la cabinetul Este important să  înțelegi ce se întâmplă cu prietenul tău blănos. Orice refuz de a bea apă timp 24 de ore este un indiciu al unei situații de urgență.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE