Unde ar putea fi vândute cu succes brânzeturile românești

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cei mai mari consumatori de brânzeturi din lume sunt francezii, urmați de islandezi și finlandezi.

Consumul de brânză pe cap de locuitor în Franța a fost de aproape 26 de kilograme în 2013, potrivit unui raport al Federației Internaționale a Laptelui. După Franța, în funcție de consumul de brânză pe cap de locuitor, în top se plasează Islanda cu 25,2 kilograme de brânză per capita, urmată de Finlanda (24,7 kilograme) și Germania (24,3 kilograme).

Estonia ocupă locul al cincilea în topul celor mai mari consumatori de brânzeturi, cu un consum de brânză pe cap de locuitor de 21,7 kilograme. Pe locurile următoare se plasează Elveția (21,3 kilograme), Italia (kilograme), Lituania (20,1 kilograme), Austria (19,9 kilograme) și Suedia (19,8 kilograme).

Statele Unite, cu un consum mediu pe cap de locuitor de 15,4 kilograme de brânză, și Marea Britanie, cu 11,6 kilograme de brânză, nu au intrat în top 10 la nivel mondial.

Pe ultimele locuri în clasament se află Coreea de Sud (2,2 kilograme), Africa de Sud (kilograme), Columbia (0,9 kilograme), Zimbabwe (0,3 kilograme) și China, unde consumul mediu nu a ajuns nici măcar la un kilogram pe cap de locuitor, respectiv 37 g/persoană.

Însă, chinezii au consumat în total 49.000 de tone de brânzeturi anul trecut, iar importurile au crescut cu 22% în 2013. În perioada 2008-2013, importurile de brânzeturi realizate de China au sporit cu 28% ca volum, pe an, iar cea mai populată țară de pe glob a urcat 8 poziții în topul importatorilor la nivel mondial, de pe 16 pe 8. Anul acesta, analiștii se așteaptă ca importurile de brânză să avanseze cu 51% și să depășească 68.000 de tone.

Autoritățile de la București speră că vor putea exporta în China și lactate, fiind deja făcuți primii pași în acest sens. Până acum, mierea ecologică și vinurile românești sunt principalele produse importate de chinezi din România.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE