Reluarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan: 500.000 de ha irigate la costuri minime, câștiguri de milioane pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a aprobat Proiectul de Lege privind înfiinţarea Regiei Autonome „Administraţia Canalului Siret-Bărăgan”.

Prin acest act normativ, „se creează condiţiile pentru redeschiderea lucrărilor la Canalul Siret – Bărăgan. În acest sens, se înfiinţează Regia Autonomă Administrația Canalului Siret – Bărăgan care va întocmi studiile și documentațiile tehnico – economice necesare proiectării și realizării canalului, va achiziţiona serviciile de consultanţă de specialitate, utilajele, instalațiile și echipamentele, va efectua recepţia lucrărilor şi, ulterior va asigura  exploatarea şi întreţinerea acestuia”, se arată într-un comunicat remis redacției de Guvern.

Proiectul are o deosebită importanță pentru fermieri, deoarece multe terenuri din zonă tind să se deșertifice. Prin realizarea canalului, fermierii își vor putea iriga culturile și vor putea obține recolte mai bogate, care să le ofere ocazia unor câștiguri mai mari cu cel puțin 120 de milioane de euro pe an, cât se estimează că va fi sporul de recoltă, ca urmare a irigării unei suprafețe de  circa 500.000 de hectare care va putea fi irigată la costuri minime, potrivit estimărilor Guvernului.

Canalul Siret – Bărăgan va avea porțiuni navigabile, pentru transportul de marfă sau agrement, și altele care vor fi folosite exclusiv pentru irigații, după cum a declarat ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Șova.  Atât cei care vor folosi Canalul Siret – Bărăgan pentru a naviga, cât și cei care vor folosi apa pentru irigații, vor achita o taxă.

Lucrările la  Canalul Siret – Bărăgan, care are o lungime de 198 de km, au fost începute de Nicolae Ceaușescu. Pentru finalizarea lor este nevoie de circa 2,6 miliarde de euro, potrivit ultimelor estimări ale autorităților. Cum statul nu are bani, va încerca să atragă investitori străini,  în regim de parteneriat public-privat. În ultima vreme, s-au vehiculat informații conform cărora chinezii sunt dornici să investească în Canalul Siret – Bărăgan.
Conducerea Regiei va fi asigurată de un consiliu de administrație compus din 5 membri și din care vor face parte în mod obligatoriu un reprezentant al Ministerului Agriculturii și un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE