Undă verde pentru o nouă politică durabilă de pescuit a UE

Facebook
Twitter

Pachetul reformei politicii comune de pescuit (CFP), inclusiv măsurile pentru a opri pescuitul excesiv şi pentru a interzice aruncarea peştelui înapoi în ape, care au reprezentat obiectivele cheie ale PE, a fost aprobat în vot final de plenul Parlamentului european.

Regulile de etichetare au fost, de asemenea, revizuite pentru a îmbunătăţi informaţiile oferite consumatorilor. Noua legislaţie va permite un pescuit mai durabil şi va intra în vigoare la timp, la începutul lui 2014.

„Reforma va aborda cea mai mare problemă a Politicii comune de pescuit, şi anume pescuitul excesiv. Consiliul UE va fi obligat acum să acţioneze în mod durabil când va negocia cotele de pescuit”, a spus raportorul Ulrike Rodust (S&D,DE).

Pescarii vor fi obligaţi să respecte „cota maximă durabilă” (MSY), adică prada nu trebuie să depăşească cota de reproducere a unei anumite specii într-un an. Obiectivul este de a reface şi a menţine rezervele de peşte peste nivelele care pot produce MSY.

Interzicerea aruncării prăzii

Aruncarea prăzii înapoi în apă, de obicei pentru că este dintr-o specie sau de o mărime nedorite, reprezintă aproape un sfert din totalul prăzilor din UE. Cele mai multe specii care sunt aruncate înapoi în apă mor.

Pentru a pune capăt acestei practici păguboase, care în prezent nu este interzisă, vasele de pescuit vor fi obligate să aducă la ţărm cel puţin 95% din toată prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, începând gradual cu 2015. Parlamentul European a luptat şi a reuşit să păstreze acest procentaj cât de mare posibil, aproape de interzicerea totală.

Prăzile aduse la ţărm care nu au dimensiunea dorită, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decât pentru consumul uman.

O reformă cuprinzătoare

Reforma are în vedere multe prevederi ale CFP. De exemplu, principiul durabilităţii se va aplica de acum încolo vaselor UE care pescuiesc în afara apelor UE, astfel încât pescarii europeni vor putea lua doar peştele în surplus din apele teritoriale ale statelor terţe. Mai mult, statele membre cu flote mari ar putea fi penalizate prin retragerea subvenţiilor din fondul UE pentru pescuit.

Mai mult, noile reguli de piaţă vor asigura o mai bună informare a consumatorilor despre peştele pe care îl cumpără, printre altele datorită unei etichetări mai detaliate privind zona de pescuit sau tipul de motor utilizat.

Reprezentanţii statelor membre trebuie să aprobe forma poziţia în a doua lectură a Parlamentului înainte ca legislaţia să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE