septembrie 19, 2021

Un viticultor cu experiență vrea să-i învețe pe tineri cum să reînvie plantațiile de viță-de-vie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În comuna Buzoești, judeţul Argeș, urmele discrete ale Limesului Transalutanus (fostă graniţă fortificată din vremea romanilor) sunt năpădite de viţă-de-vie. Plantaţiile îi aparţin inginerului horticultor George Lazăr, proprietarul casei de vinuri Chateau Lazarus, care îm plan să îi învețe pe tineri cum să reînvie plantațiile de viță-de-vie.

„Sunt foarte mândru, căci viile mele se află pe vechiul drum al romanilor. O parte sunt în Dacia liberă, altă parte sunt în provincia romană a Daciei, de-a lungul Limesului Transalutanus. Eu cred că acest limes a fost de fapt autostrada vinului din Dacia și probabil că romanii au deţinut aici o mare podgorie. Azi o deţin eu. Terenul e făcut special pentru plantaţiile de viţă, între câmpia înaltă a Piteștilor și Câmpia Burnazului”, mărturisește George Lazăr, citat de publicația România Rurală.

De-a lungul celor 50 de ani de viaţă, George Lazăr a reușit să păstreze nealterată dragostea pentru tradiţie.

„M-am născut la Drăgășani, la umbra butucului, într-o familie de viticultori din tată în fiu. Am crescut printre vechile sortimente de vin ale podgoriei Drăgășani – Braghina, Crâmpoșie și Gordanul. Am învăţat să stau de vorbă cu viţa-de-vie”, povestește viticultorul.

George Lazăr a urmat cursurile Facultăţii deHorticultură din București. De-a lungul călătoriilor cu trenul, spre casă, și-a întâlnit destinul. Venind de la Slatina, calea ferată trecea prin faţa unor plantaţii mari de viţă-de-vie.

„Eram foarte atent la viile acelea de fiecare dată, mă uitam la ele și nu mă săturam privindu-le. An de an le-am tot privit. Nici prin cap nu îmi trecea pe atunci că într-o zi vor fi ale mele”, mărturisește George Lazăr.

Tainele meseriei de horticultor le-a deprins la ferma viticolă din comuna Scornicești, Olt, unde a fost repartizat la finalul studiilor.

„Acolo era toleranţă zero pentru cei ce nu aveau treabă cu viticultura”, își amintește George Lazăr.

Imediat după Revoluţie, George Lazăr a părăsit ferma, decis să își facă propria plantaţie viticolă.

Începuturi optimiste

Și-a dorit o afacere cu vin românesc, în sistem occidental. În 1992 a deschis prima casă de vin din România, Casa de Vinuri George Lazăr Selection. În anul 2000, a luat în asociere de la fostul IAS Costești Argeș un teren de 88 de hectare și crama aferentă. Un an mai târziu, a participat la Târgul INDAGRA cu prima lui producţie de vin: Riesling Italian și sortiment de Fetească Regală și Muscat Ottonel. În mod oficial, a făcut și primele cupaje între ultimele două sortimente.

Casa de Vinuri George Lazăr s-a extins în Olt, prin preluarea unei vii abandonate, din zona Pădurea Soarelui, pe care a readus-o la producţie. Astăzi, ea este susţinută cu fonduri europene.

Din 2004, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. Grindina a distrus plantaţia de la Costești. Terenurile închiriate de la IAS au fost preluate de alţi producători, iar via din Olt a fost și ea pierdută.

„Am trecut prin perioade foarte grele, vinurile erau accizate, timbrul fiscal costa mult, apoi pe piaţă au năvălit vinurile false, cu preţuri foartemici. În 2005 am închis afacerea”, spune George Lazăr.

De la capăt

În anul 2007, România a intrat în Uniunea Europeană și a apărut șansa accesării fondurilor europene. George Lazăr a privit iar spre Costești. S-a hotărât să acceseze fondurile europene printr-un proiect de reconversie. A cumpărat 11 hectare de pământ la Costești.

„Am primit bani europeni, cu ajutorul cărora am înlocuit vechile plantaţii. Am luat-o de la capăt. La Costești, suprafeţele mele sunt singurele replantate”, explică viticultorul.

În 2009, îngheţul le-a distrus, astfel că antreprenorul a trebuit să o ia din nou de la capăt. Casa de Vinuri George Lazăr a pornit iar de la zero. O nouă plantaţie, noi speranţe. Dar și răbdare.

„De data asta, nu am mai dorit producţie, ci în primul rând dezvoltarea butucilor de viţă de vie. Nu lăsam deloc struguri pe ei. Abia în 2013 am avut prima producţie de struguri”, spune George Lazăr.

Inspirându-se de la vinul franţuzesc Chateau Petrus, George Lazăr a schimbat denumirea casei. Numele de familie al inginerului a coincis cu numele Ordinului Sfântului Lazăr din Ierusalim, subordonat cavalerilor de Malta, și astfel s-a născut Chateau Lazarus.

„Am pus pe eticheta sticlei crucea Ordinului de Malta. Lazaritenii erau recunoscuţi pentru milostenia lor”, explică viticultorul motivele care au stat la baza conceperii identității vizuale a mărcii sale.

Crucea Ordinului de Malta este însă și un simbol al regenerării.

Tehnici, planuri și speranţe

„Am ambiţia ca vinurile mele să fie aliment. Pentru asta, plantaţia trebuie lăsată să funcţioneze ca un habitat. Așa că plantaţiilemele nu se ară, ci doar se cosesc; nu folosesc deloc îngrășăminte chimice, ci fac tratamente numai cu sulf și zeamă bordeleză. Nu desfrunzesc deloc, nu arunc nicio frunză, că doar frunza e bucătarul plantei. Prin acest lucru, vinurile Chateau Lazarus se deosebesc de celelalte: las frunzele să aducă în plantă elementele coroidale, ușor de asimilat de organismul uman. Intenţionez ca în locul tractorului să folosesc calul și căruţa. Fermentarea se face tradiţional, adică în cramă, la temperatură necontrolată. Vinurile sunt seci, din struguri 100%, fără impurităţi. Soiurile noastre sunt Chardonnay cu tărie de 13,1 %, Pinot Noir cu tărie de 14,2% și Cabernet Sauvignon. Vinurile le livrăm nefiltrate, ceea ce se specifică și pe etichetă. Produsul final e ceruit, așa că poate fi pus la învechit oricât. Încă mai avem 100 de sticle de Riesling Italian dintre cele cu care ne-am prezentat prima oară la INDAGRA, în 2001”, se mândrește George Lazăr.

Cel mai plăcut moment în activitatea viticultorului este recoltatul.

„Simt satisfacţia muncii și mă aflu în momentul în care cunosc deja fiecare plantă din vie. Acolo unde pui suflet, ai calitate”, spune George Lazăr.

La capătul acestor momente, inima lui George Lazăr se strânge. Fiica lui e plecată la București și nu dă semne că ar intenţiona, peste ani, să preia afacerea familiei.

„Nu știu ce o să se aleagă de Chateau Lazarus după mine. Cred că am să înalţ aici un schit al Sfântului Lazăr și am să dau plantaţiile Ordinului Cavalerilor de Malta”, spune el.

Până atunci însă, George Lazăr are de gând să construiască în mijlocul viei și un mic castel pentru turiști.

„Dorinţa mea e să îmi urmeze și alţii exemplul. Caut tineri pe care să-i ajut să-și facă plantaţii prin reconversie”, arată George Lazăr.

Vinurile Chateau Lazarus se vând la târguri, pe internet sau prin comandă direct la producător.

george lazar

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE