Un pas înainte spre aplicarea cotei de 9% TVA în turism

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul a aprobat, în şedinţa din data de 12.12.2014, o ordonanţă de urgenţă  ce completează OG nr.58/1998 privind organizare şi desfăşurarea activităţii de turism în România.

,,Prin actul normativ adoptat astăzi, am făcut un pas înainte în vederea aplicării cotei de 9% în turism. Astfel, am creat definirea conceptelor pachetelor de cazare în legislaţie, iar colegii de la Ministerul de Finanţe urmează ca în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare să reglementeze aplicarea acestei cote în legislaţia fiscală, astfel încât de la 1.01.2015 să fie aplicabilă această măsură, aşteptată de foartă multă vreme de industria turismului din România” a declarat Florin Nicolae Jianu, ministru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

Ordonanţa aprobată prevede definirea conceptului de cazare în unităţile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, după cum urmează:

  1. cazare fără mic dejun;
  2. cazare cu mic dejun – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare şi de asigurare a micului dejun, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total;
  3. cazare cu demipensiune – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun şi a prânzului sau a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total;
  4. cazare cu pensiune completă – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului  şi a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total;
  5. cazare cu „all inclusive” – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului, a cinei, a gustărilor dintre mese şi a oricăror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total.

Zilele trecute, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană, partea română a reușit să obțină scăderea TVA-ului la pachetele din turism de la 24% la 9%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE