Un nou focar de pesta porcina africana blocheaza zeci de localitati din Timis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In zona localitatii timisene Cheveresu Mare a fost instituita o zona de protectie pe opt kilometri, in urma unei decizii luate, sambata, de catre Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) dupa aparitia unui focar de pesta porcina africana (PPA) la trei porci mistreti.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis a fost anuntata, joi, de existenta a trei cadavre de mistreti, in varsta de aproximativ 2 – 5 ani, la o distanta de 100 m unul de celalalt, pe Fondul de vanatoare Cheveresu Mare, apartinand Asociatiei de vanatoare Banat Forest Hunt, anunta un comunicat al Prefecturii Timis, citat de Agerpres.

In urma examinarii probelor de catre inspectorii DSVSA Timis, a fost depistata PPA la mistreti, iar probele au fost trimise la IDSA Bucuresti pentru confirmare.

„IDSA Bucuresti a confirmat existenta pestei porcine africane la cei trei mistreti. Drept urmare, in cadrul sedintei CLCB au fost luate masuri conform actelor normative in vigoare. A fost aprobat Planul de masuri privind combaterea focarului de pesta porcina africana, fiind stabilita o zona de protectie de opt kilometri si o zona tampon de inca cinci kilometri, in care se va face supraveghere”, mentioneaza comunicatul.

In zona de protectie de opt kilometri, care cuprinde localitatile Bacova, Sarbova, Hitias, Bazosu Vechi, Bazosu Nou, Dragsina si Cheveresu Mare, se vor aplica restrictii de circulatie a animalelor, fara acordul medicului veterinar.

Zona tampon cuprinde localitatile Buzias, Capat, Dragoesti, Topolovatu Mare, Topolovatu Mic, Sustra, Petrovaselo, Recas, Izvin, Remetea Mare, Bucovat, Mosnita Veche, Albina, Uliuc, Icloda, Sacosu Turcesc, Vucova si Otvesti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE