Un fost secretar de stat, șef peste cea mai mare fermă de bizoni din Europa

Facebook
Twitter

În comuna clujeană Recea Cristur, a fost inaugurată cea mai mare fermă de bizoni din Europa, care va fi administrată de fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Toma Rus.

Ferma de bizoni este proprietatea omului de afaceri german Hans Kilger şi danezului Rudolf Kerner, care este crescător de animale, care au investit circa 2,5 milioane de euro până acum, informează Agerpres.

Efectivul este de 278 de animale, repartizate în trei ferme, dintre care 50 au fost aduşi de Rudolf Kerner chiar în ziua inaugurării, adică vineri. Primii bizoni au fost aduşi în România în toamna anului trecut, iar până în 2017, se doreşte ca efectivul de animale să atingă 2.000 de capete, prin achiziții anuale de circa 100 de capete de la ferme de bizoni din Europa și prin fătări.

„Din acest an sperăm să avem şi noi 100 de fătări, de la anul 150, apoi 200 şi aşa mai departe. Dacă nu vom avea sacrificări, vom creşte efectivul foarte repede. Va trebui să şi achiziţionăm pentru a putea creşte până la 2.000 de bizoni, dar ne trebuie şi peste 2.000 de hectare de păşune”, a spus Toma Rus.

Pentru a putea rămâne în stabulaţie liberă, un bizon are nevoie de un hectar de păşune. În prezent, ferma a concesionat de la sătenii din comună aproximativ 500 de hectare de păşune, la care se adaugă alte 100 pe care au fost cultivate grâne pentru hrana animalelor.

Amplasarea fermei de bizoni în Transilvania a fost motivată, printre altele, de faptul că aici climatul este favorabil creșterii acestor animale, după cum a explicat Hans Kilger, unul dintre cei doi proprietari ai fermei. În plus, suprafețele întinse de pășune le permite crescătorilor de bizoni să îi țină şi peste iarnă în stabulaţie liberă.

Producție integrată

Planul celor doi investitori străini presupune, pe termen lung, inclusiv crearea unui lanţ de restaurante, atât în România, dar mai cu seamă în Germania, precum şi comercializarea cărnii, care poate fi vândută în Europa la preţuri cuprinse între 20 şi 70 de euro kilogramul, în funcţie de calitate.

Proprietarii mai doresc, de asemenea, să deschidă în zonă un complex de vânătoare şi unul de turism. Vor putea fi vânați mufloni, cerbi carpatini şi lopătari, precum şi mistreţi. Acesta animale vor fi asigurate de o crescătorie care va fi amenajată pe lângă complexul de vânătoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE