Un fermier austriac risca inchisoarea dupa ce s-a aflat cu cat ii platea pe muncitorii sai romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un fermier austriac din regiunea Marchfeld risca amenda sau chiar inchisoarea, dupa ce autoritatile au aflat cu cat isi platea acesta angajatii sezonieri din Romania si Serbia.

Muncitorii erau obligati sa lucreze peste 100 de ore pe saptamana la ferma de legume din Marchfeld, femeile fiind platite cu 4,20 euro pe ora, iar barbatii cu 4,40 euro. Autoritatile au descins la ferma in urma unui pont anonim, iar acum vorbesc de un caz grav de „dumping salarial” si de o „exploatare incredibila a lucratorilor recoltatori”, relateaza Kosmo.at.

In urma descinderii, autoritatile au gasit multe alte nereguli la ferma: pe langa salariile foarte mici, contractele de munca ale sezonierilor erau declarate mult mai tarziu la stat iar un lucrator muncea fara forme legale.

Autoritatile au mai descoperit ca muncitorii erau angajati cu contracte de 40 de ore pe saptamana, dar, in realitate, lucrau peste 100. In plus, muncitorii romani si sarbi erau platiti cu mult sub suma prevazuta de contractul colectiv, adica aproximativ opt euro.

„Toleranta zero pentru dumpingul salarial si frauda la contributiile sociale. (…) Niciunul din lucratori nu a fost platit echitabil pentru munca depusa… Aceste oi negre exploateaza muncitorii, afecteaza reputatia tuturor antreprenorilor cinstiti si se imbogatesc in detrimentul contribuabililor decenti”, a fost mesajul ministrului de Finante austriac, Gernot Blümel.

In Austria, frauda la contributiile sociale se pedepseste cu inchisoare de pana la 7 ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE