UE nu poate compensa embargoul rusesc pus vinurilor moldovenești

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au redus cu aproximativ 3 milioane de litri în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ca răspuns la embargoul impus de Moscova Chișnăului, Uniunea Europeană a liberalizat exportul de vinuri moldovenești pe piața comunitară. Cu toate acestea, exporturile către UE nu au reușit să le egaleze pe cele către Rusia, potrivit datelor Ministerului Agriculturii din republica Moldova, citate de ipn.md. Astfel, în prima lună a anului, producătorii moldoveni de vinuri au exportat pe piaţa europeană 6,5 milioane de litri de vin, în valoare de peste 6 milioane de dolari. În aceeaşi perioadă a anului 2013, s-au exportat 9,19 milioane de litri, în valoare de aproape 11 milioane de dolari.

Republica Moldova nu mai exportă deloc vin pe piaţa Federaţiei Ruse după embargoul aplicat în septembrie 2013. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat pentru ipn.md că, nici la aproape jumătate de an, autorităţile ruse nu explică în ce constă problema vinului moldovenesc. Conform calculelor făcute de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare la sfârşitul anului trecut, Republica Moldova a ratat vânzări de 20 de milioane de dolari din ziua anunţării embargoului rusesc la vin.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE