lemn de foc

UE: fara cota redusa TVA la lemnul de foc, pesticide si ingrasaminte. De cand intra in vigoare decizia?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform unei Directive Europene, privind sistemul comun al TVA, cotele reduse aplicate in cazul lemnului de foc, a pesticidelor si a ingrasamintelor chimice urmeaza sa fie eliminata. Cu toate acestea, masura va fi pusa in practica cel tarziu pana la 1 ianuarie 2030 pentru lemnul de foc si 1 ianuarie 2032 pentru pesticide si ingrasaminte.

“La art. 105 alin. (4) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, astfel cum a fost modificata prin Directiva (UE) 2022/542, se prevede ca pentru lemnul utilizat ca lemn de foc cota redusa de TVA inceteaza sa se aplice cel tarziu la 1 ianuarie 2030, iar pentru pesticide chimice si ingrasaminte chimice, cota redusa de TVA inceteaza sa se aplice cel tarziu la 1 ianuarie 2032.

Astfel, se propune introducerea unei prevederi care sa reglementeze faptul ca pentru livrarile de lemn de foc de la art. 291 alin. (3) lit. m) si n) din Codul fiscal cota redusa de TVA de 5% se aplica pana la data de 31 decembrie 2029 inclusiv”, se spune in Nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ.

In ceea ce priveste livrarile de ingrasaminte chimice si pesticide chimice, care in prezent sunt prevazute la art. 291 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal, se propune modificarea acestor prevederi, in sensul excluderii respectivelor produse chimice din cadrul acestei reglementari, concomitent cu introducerea unor prevederi noi, distincte prin care aceste produse chimice de tipul celor utilizate in mod normal in productia agricola sa beneficieze temporar, respectiv pana la data de 31 decembrie 2031 inclusiv, de facilitatea cotei reduse de TVA de 9%.

De asemenea, in proiectul de ordonanta se propune ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, sa se restranga sfera de aplicarea a cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte catre persoane fizice, ca parte a politicii sociale, in sensul in care persoanele fizice sa beneficieze de aceasta facilitate o singura data, respectiv sa achizitioneze, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%.

Totodata, se propune ca persoanele fizice care au incheiat acte juridice intre vii care au ca obiect plata in avans pentru achizitia de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%, anterior datei de 1 ianuarie 2023, sa beneficieze de aplicarea cotei reduse de TVA in anul 2023 in conditiile legale in vigoare la data incheierii acestor acte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE