UE analizează măsurile privind acordarea spijinului pentru exportatorii de produse alimentare afectați de embargoul impus de Rusia

Facebook
Twitter

UE analizează exporturile de produse, inclusiv pentru citrice, mere, pere  și unele legume, realizate în perioada septembrie-decembrie a anului trecut, în vederea estimării bugetului necesar pentru  sprijinirea exportatorilor de produse alimentare afectați de embargoul impus de Rusia.

Pachetul de măsuri de spijin urmează să fie publicat în cursul săptămânii viitoare.

În luna august, Moscova a impus embargou pentru produsele din carne, pește, produse lactate, fructe și legume din Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Canada, Australia și Norvegia, pe o perioadă de un an, ca răspuns la sancțiunile occidentale privind implicarea Moscovei în criza din Ucraina.

Exporturile agricole din UE către Rusia, în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro (14,3 miliarde dolari) anual, reprezintă  aproximativ 10 % din vânzările agricole realizate la nivelul Uniunii. Conform declarațiilor reprezentanților Comisiei Europene, embargoul rusesc a avut un impact asupra exporturilor realizate cu produse din interiorul UE în valoare de 5 miliarde de euro.

Comisia definitivează prevederile măsurilor de sprijin și bugetul alocat

Conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt, Roger Waite, după dezbaterile cu reprezentanții celor 28 de state membre, Comisia urmează să finalizeze prevederile măsurilor de sprijin, precum și definitivarea bugetului necesar punerii în aplicare a sistemului de compensare a exportatorilor europeni de produse alimentare.

”Publicarea oficială a prevederilor cuprinse în cadrul măsurii de sprijin se va realiza la începutul săptămânii viitoare, cu noile reguli de aplicare, care vor intra în vigoare imediat”, a mai adăugat Roger Waite, care nu a putut da încă o cifră pentru bugetul alocat de UE.

Anterior, după introducerea măsurii de  embargou de către Rusia, Comisia a anunțat alocarea sumei de 125 de milioane de euro pentru acordarea sprijinului pentru producătorii agricoli care se confruntă cu o piață saturată de produse proaspete.

Planul anunțat inițial, stopat după valul de cereri venite din partea producătorilor agricoli, în special de la fermierii polonezi

Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută că a decis suspendarea alocării ajutoarelor, în valoare de 125 de milioane de euro,  promise pentru legumicultori și producătorii de fructe, din cauza “numărului disproporționat de mare de solicitări” venite, în special din partea polonezilor.

Noile măsuri sunt aduc un sprijin mai mare față de programul anterior

Scopul pachetului de sprijin este de a stabiliza prețurile și, totodată, de a prelua o parte din surplusul de produse existent pe piață, prin măsuri cum ar fi acordarea de alimente în școli și în cadrul altor instituții și, în cele din urmă, prin nerecoltarea produselor.

Conform analizei efectuate de către specialiștii din cadrul Comisiei Europene, producătorii de fructe și legume proaspete au fost cei mai afectați de embargoul impus de  Rusia, din cauza faptului că interdicția a fost aplicată chiar în toiul campaniei de recoltare.

Oficialii UE analizează volumul exporturilor de produse, inclusiv citrice, mere, pere, alte fructe și unele legume, din perioada septembrie-decembrie a anului trecut, pentru putea estima valoarea bugetului necesar a fi alocat pentru susținerea producătorilor agricoli.

Impactul variază de la țară la țară, deoarece națiunile estice ale UE, cum ar fi Polonia și Lituania depind în mare măsură de piața din Rusia, în timp ce, cea mai mare putere agricolă a Uniunii Europene, Franța, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efecte secundare ale impactului excedentului de produse asupra prețurilor percepute pe piață.

Reprezentanții asociației fermierilor europeni Copa-Cogeca au declarat că decizia de suplimentare a ajutorului acordat reprezintă  „un pas în direcția bună, prin  care ajutorul este mai bine direcționat” și că fondurile suplimentare au fost cruciale pentru producătorii agricoli.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE