lemn de foc

UE: amenda 4% din cifra de afaceri pentru corporatiile care defriseaza. Marii invesitori pun sub semnul intrebarii legea

Facebook
Twitter

Mai multi producatori de ciocolata si cafea sunt ingrijorati de legea UE, prin care ar putea fi amendati cu 4% din cifra de afaceri, daca nu dovedesc ca lanturile lor de aprovizionare nu sunt implicate in defrisarea padurilor, noteaza Reuters.

Aceste reactii vin in pofida angajamentelor voluntare pe care si le-au asumat aceleasi companii, si la nivel mai general intreaga industrie de cacao si cafea, de a-si imbunatati lanturile de aprovizionare prin intermediul unor proceduri de audit derulate de terte parti.

Convenita in luna decembrie, legea UE ar urma sa intre in vigoare la finele lui 2024. Importatorii de cafea, cacao, carne de vita, soia, cauciuc si ulei de palmier trebuie sa dovedeasca faptul ca lanturile lor de aprovizionare nu contribuie la defrisarea padurilor, in caz contrar urmand sa fie amendate cu 4% din cifra lor de afaceri in blocul comunitar.

Citeste si: Prolemn: pretul lemnului, cu 30-40% mai mare decat in alte tari europene

Mai multi investitori importanti au declarat luna trecuta ca ingrijorarile cu privire la expunerea lor fata de aceste aspecte ar putea sa ii conduca la decizia de a renunta la actiunile pe care le detin la producatorii de bunuri de consum cu lanturi de aprovizionare riscante.

„Din punct de vedere practic, aceasta lege va fi dificil de implementat pentru ca lantul de aprovizionare cu cafea este foarte complex iar trasabilitatea este foarte dificila. Vorbim cu autoritatile europene, prin intermediul asociatiei noastre, in incercarea de a gasi o modalitate”, a declarat presedintele grupului Lavazza, Giuseppe Lavazza.

Potrivit acestuia, regulile europene vor fi dificil de implementat fara mai multe orientari, avand in vedere numarul mare de intermediari implicati in sectorul cafelei.

La randul sau, grupul Mondelez, producatorul biscuitilor Oreo, a declarat pentru Reuters ca „nu este clar cum anume autoritatile UE vor controla sau implementa aceasta lege.

Ar trebui sa existe mai mult dialog cu privire la modalitatile practice de a face acest lucru pe teren”, a declarat directorul general Dirk Van de Put.

In replica, Uniunea Europeana spune ca a introdus aceasta lege pentru ca mai multi ani de angajamente voluntare din partea producatorilor de alimente, de a elimina practicile care au efecte daunatoare asupra mediului din lanturile lor de aprovizionare, nu au dat rezultate pe teren.

Christophe Hansen, negociatorul sef pentru aceasta lege din partea Parlamentului European a spus „nu cred ca este imposibil.

Cu siguranta va fi o provocare pentru ca producatorii din sectorul cafelei sunt deseori de talie mica. Insa am introdus in textul legii obligatia ca Executivul comunitar sa ii ajute, in special pe fermierii mici, sa poata respecta cerintele”.

Defrisarile sunt a doua mare cauza a schimbarilor climatice, dupa arderea de combustibili fosili.

Mai multi investitori importanti sustin in continuare legea UE. „Acest act legislativ este un exemplu a ceva care va afecta companiile care nu s-au pregatit adecvat si care poate avea consecinte financiare”, a spus Snorre Gjerde, manager de investitii la fondul suveran de investitii al Norvegiei, NBIM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE