UE aloca 50 de milioane de euro pentru fermieri. Iata cine va beneficia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan declara ca Parlamentul European a votat alocarea unei sume de 50 de milioane de euro pentru fermierii afectati de pesta porcina africana. Decizia este bine primita de fermierii romani, in conditiile in care tara noastra se confrunta cu cea mai agresiva epidemie de PPA din intregul spatiu intracomunitar.

„Cele 50 de milioane de euro vor fi alocate catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana din Romania si din celelalte state membre ale UE. Reducerea de 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a Fondului pentru masuri de urgenta privind sanatatea animalelor si plantelor, fusese votata de Guvernul Dancila in Consiliul de Ministri in luna septembrie si a fost respinsa astazi de Parlamentul European. Aceasta este a doua linie bugetara europeana prin care pot fi sprijiniti fermierii afectati de pesta porcina africana, pe langa FEGA”, a transmis Siegfried Muresan.

Muresan: Mai este un singur pas pana cand banii vor ajunge la fermieri

Potrivit eurodeputatului, cei 50 de milioane de euro vor ajunge in curand in bugetul UE si de acolo la fermieri.

„Am obtinut astazi votul colegilor mei din Parlamentul European pentru a aloca 50 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 catre fermierii afectati de pesta porcina africana. Romania este tara UE cea mai afectata de aceasta epidemie: peste 80% din focarele de pesta din Europa se afla pe teritoriul tarii noastre, iar epidemia a produs pagube de zeci de milioane de euro pentru buzunarele crescatorilor de animale. Am solicitat aceasta alocare si cu gandul ca o mare parte din bani vor ajunge la fermierii romani care si-au vazut agoniseala de-o viata distrusa in doar cateva luni. Mai avem un singur pas pana cand acesti bani vor ajunge in Bugetul UE si, de acolo, la fermierii afectati. Parlamentul European si Consiliul de Ministri al Uniunii Europene au 21 de zile pentru a negocia si a adopta forma finala a bugetului”, mai spune oficialul european.

Acesta mai sustine ca Parlamentul European a respins taierea a 8,5 milioane de euro din Fondul pentru masuri de urgenta privind sanatatea animalelor si plantelor, solicitand Guvernului Romaniei sa sustina alocarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectati de PPA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE