Pe drumul cramelor din Buzău, un proiect al ANTREC, în parteneriat cu autoritățile locale, turiștii nu au prea multe oferte de cazare, riscă să-și rupă osiile de la mașini, din cauza drumurilor proaste, dar își pot stinge setea cu minunate licori bahice.
Pe drumul care duce de la Buzău la Ploiești, dacă te uiți atent pe partea dreaptă nu ai cum rata indicatorul pe care scrie Pietroasele. Aici e una din stațiunile de cercetare viniviticolă ale Academiei Române. Dincolo de porțile mari, dai peste o casă cu parfum istoric, din piatră, acoperită de iederă. Pâlcuri de flori, arbori batrâni, iar mai în spate câteva clădiri „administrative” care strică fața frumosului complex.
În clădirea centrală se află și salonul de degustare. Aici, spun oamenii locului, „venea chiar Nicolae Ceaușescu cu prima doamnă a țării și a chimiei, Elena Ceaușescu. Dar el nu stătea în capul mesei. El stătea aici, în stânga, că zicea că nu îi place în capul mesei. Doamna stătea acolo”, ne explică, mândru, unul dintre angajații cramei.
În sala mare, pe masa din lemn masiv, cupele cu vin stau liniștite, pentru a fi degustate. La Crama Academiei, doamnele, mai ales, se pot bucura de aroma curată de Busuioacă sau se pot lăsa alintate de savoarea unei tămâioase. Dacă cobori în pivnița mare, dai de butoaie de stejar, în care vinul e pus la îmbătrânit. Aici e frig, cât „să țină vinul tânăr”, după cum explică ghidul nostru.Turiștii pot lua vin și pentru acasă, inclusiv vinuri vechi, puse în sticle peste care anii au așezat straturi de praf.
Crama-pensiune La Butoaie
Aproape de stațiunea de cercetare este o altă cramă, care a căpătat notorietate grație patronilor inovatori. Este vorba de crama-pensiune La Butoaie. O noapte de cazare costă 55 de lei, dacă turistul optează pentru a dormi într-un butoi, și 90 de lei, dacă alege o cameră dublă, normală.
În cramă, turiștii pot degusta din vinurile casei, specifice zonei Pietroasele: Fetească albă, Fetească regală, Riesling, Merlot și Tămâioasă românească. Proprietarii promit să extindă portofoliul, prin includerea savuroaselor vinuri Busuioacă de Bohotin și Fetească neagră.
Toate vinurile servite clienților sunt din producție proprie. Strugurii sunt recoltați de pe cele 18 hectare de viță-de-vie, iar crama este dotată cu utilaje de vinificație de ultimă generație. Toate vinurile se vând vrac.