Via Maria Theresia, un mod inedit de a stopa defrișările ilegale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asociația Tășuleasa Social, în parteneriat cu Raiffeisen Bank, organizează în 16 august 2014 prima ediție a Maratonului Via Maria Theresia, competiție ce va cuprinde următoarele probe: maraton, semi-maraton, mountain-biking și drumeție.

În Muntii Călimani, la peste 1600 m, traseul de 42,195 km urmărește linia crestei, pornește din Bucovina (județul Suceava) și ajunge în Ardeal (în județul Bistrița Năsăud). Pentru înscrieri și mai multe detalii vizitați www.via-maria-theresia.ro.

„Via Maria Theresia” este un proiect cultural-istoric, social, sportiv și de mediu implementat de Asociația Tășuleasa Social și vizează reabilitarea drumului istoric din Parcul Național Călimani, pe o distanţă de 42, 195 km. De mai bine de o lună, sute de voluntari s-au mutat în munți, unde  lucrează cu spor la redescoperirea și amenajarea drumului pe care istoria și l-a croit aici în urmă cu sute de ani.

Până acum, pe acest traseu, s-au instalat peste 300 de borne pe creasta munților, iar 3.600 de plăcuțe de marcaj reflectorizante sunt în curs de instalare. Se construiesc locurile pentru odihnă și se vor pune panouri cu povestea acestui loc plin de istorie, în patru limbi, respectiv română, maghiară, engleză și germană.

 „Proiectul „Via Maria Theresia” are mai multe obiective. Primul și cel mai important se referă la creșterea conștientizării importanței naturii, a pădurilor și a parcurilor naționale, dar și a practicării sporturilor în aer liber. Cel de-al doilea obiectiv este legat de promovarea și punerea în valoare a unui drum – monument istoric – contribuind în acest fel la educația tinerilor. În subsidiar, promovarea Parcului Naţional Călimani și dezvoltarea turismului montan au ca obiectiv scăderea infracțiunilor forestiere, datorită prezentei în teren a unui număr cât mai mare de turiști, drumeți și sportivi”, a spus Alin Useriu, președintele Asociației Tășuleasa Social.

De 13 ani, Tăşuleasa Social luptă împotriva defrișărilor masive, atât prin acțiuni de împădurire, cât și prin proiecte educaționale, cum este Pădurea Pedagogică. Anul acesta, eforturile asociației de a salva pădurile trec la un alt nivel, punând accentul pe încurajarea a cât mai mulți doritori să practice drumeția și alte sporturi montane, în felul acesta ei fiind mai des prezenți în păduri și devenind străjeri voluntari ai acestora.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE