Pitești, pretendent la titlul de „Capitală Verde a Europei”

Facebook
Twitter

Oraşul Piteşti a fost preselectat în cadrul competiției care va desemna „Capitala Verde a Europei” (European Green Capital) în 2016.

Urbea în care se „cântă” Simfonia Lalelelor în fiecare an va concura orașe din 10 state europene: Dabrowa Gronicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Liubliana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander şi Zaragoza (Spania), Tours (Franţa) şi Umea (Suedia). Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, s-a declarat încântat de numărul mare de candidate la titlul de „Capitală Verde a Europei” în 2016, deoarece, în opinia sa, „aceasta demonstrează angajamentul oraşelor europene de a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător”.

Pentru prima dată în istoria competiției European Green Capital s-au putut înscrie și orașe cu mai puțin de 200.000 de locuitori, cât a fost pragul până la ediția precedentă. Anul acesta, concurenții trebuiau să aibă minim 100.000 de locuitori ca să poată aspira la titlul de „Capitala Verde a Europei” în 2016. Premiul va fi acordat oraşului care a pus accent cel mai mult pe managementul urban ecologic, cu scopul de a stabili standarde mai ridicate în dezvoltarea urbană durabilă, dar şi care ascultă ceea ce vor proprii cetăţeni.

Juriul European Green Capital, compus din experţi internaţionali, va face o evaluare tehnică a fiecărui candidat pe baza a 12 indicatori care să acopere: schimbările climatice, transportul local, zonele urbane verzi care încorporează utilizarea durabilă a terenurilor, natura şi biodiversitatea, calitatea aerului înconjurător, calitatea mediului ambiant, producţia şi gestionarea deşeurilor, managementul apei, tratarea apelor uzate, eco-inovarea şi locurile de muncă durabile, performanţa energetică, şi managementul integrat de mediu.

Anul viitor, orașele preselectate în cadrul European Green Capital vor prezenta propunerile juriului, care va evalua angajamentul lor de a da curs îmbunătăţirii mediului, precum şi obiectivele viitoare. Câștigătorul va fi anunțat în iunie 2014, într-un eveniment organizat în Danemarca, la Copenhaga.

Prima „Capitală Verde a Europei” a fost Stockholm, apoi au urmat Hamburg, Vitoria-Gasteiz şi Nantes. Anul viitor, Copenhaga va fi European Green Capital, iar în 2015 oraşul Bristol.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE