Pe Valea Trotușului, pe urmele Mioriței

Facebook
Twitter

Când localnicii se implică, nimic nu pare să mai stea în calea reușitei. Grupul de Acţiune Locală (GAL) Valea Trotuşului se implică în dezvoltarea comunităților locale și pregătește lansarea unui proiect care să contribuie la ceșterea numărului de turiști.

În comuna băcăuană Mănăstirea Caşin, sub genericul ,,Urcă în Legenda Mioriţei”, a fost lansat primul circuit turistic care le propune vizitatorilor să meargă pe urmele lui Alecu Russo, cel care a cules mitul Mioriţei.

”Oaspeţii vor descoperi şi vor putea cumpăra bucăţi de viaţa autentică. Doar astfel localnicii vor simţi, nemijlocit şi activ, faptul că merită să-şi păstreze tradiţiile. Iar îndemnul gazdelor este, din capul locului, Călătoreşte prin mândria acestui loc”, a declarat inginerul Ştefan Talambă, managerul acestei asociaţii formate din 12 comune situate în partea sud-vestică a judeţului Bacău, citat de Agerpres.
valea trotusului
Casele din Cașin prin porţile şi cerdacurile de lemn, meşteşugul cioplitului în lemn, sărbătorile de iarnă ale locuitorilor zonei, dar şi bâlciurile cu scrânciobe de lemn acţionate manual, festivalul carelor din Mănăstirea Caşin, ţinut în luna august, ori felul în care sovejenii prepară caşul în multe chipuri, precum „Păpuşile de brânză”, oferite numai la ocazii mari şi nu oricui, ci numai oaspeţilor de vază.

Microregiunea GAL Valea Trotuşului are, însă, şi alte obiective şi atracţii care îşi aşteaptă povestitorii şi organizatorii unor evenimente turistice, precum podul lui Ştefan cel Mare, din Căiuţi, Biserica Stejarului din Borzeşti, construită tot de marele voievod, livezile din Târgu Trotuş, pâinea şi brânza de la Urecheşti, pastrama de gâscă de la Helegiu, Cascada Buciaş de la Scutaru, unde se află şi o veche păstrăvărie ori localitatea Mănăstirea Caşin, foarte iubită de familia regală din România.

Comunele Mănăstirea Caşin, Caşin şi Soveja se constituie în arealul spre care, cu peste 600 de ani în urmă, au pornit în bejenie mocanii din comuna Dragoslavele, Argeş. Spiritul acestora, cultura şi felul lor de a trăi au devenit amprenta acestei zone. Mocanii erau, între altele, şi crescători de animale, iar ei au făcut din zonă leagănul perpetuu al Mioriţei. Această cultură se doreşte a fi pusă în valoare prin proiectul turistic al GAL-ului ,,Valea Trotuşului”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE