Ospitalitatea sasilor din „Tara Ovazului”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Inconjurat de dealuri impadurite si pajisti pe care pasc linistite animalele localnicilor, Critul pastreaza acel aer medieval al satelor transilvane de altadata, renascut datorita ajutorului unor fundatii ce lupta pentru conservarea patrimoniului rural romanesc.

Satul Crit (Deutsch-Kreuz) apartine de comuna Bunesti din judetul Brasov, fiind o asezare pitoreasca, cu case sasesti vechi, unele datand de peste 200 de ani. Cu 800 de ani in urma, sasii colonizau aceste meleaguri, biserica fortificata din Crit si celelalte fortificatii din imprejurimi fiind marturii ale acelor vremuri, potrivit informatiilor publicate de Romania Rurala.

Sarbatoarea sasilor din inima Transilvaniei Povestea „Saptamanii Haferland”, proiect cu o importanta implicatie socio-culturala, avea sa se scrie in anul 2012, cand indragitul cantaret german Peter Maffay, impreuna cu omul de afaceri Michael Schmidt, au decis sa puna in valoare si sa promoveze initiativele mai multor organizatii care actionau in zona transilvana Haferland (Tara Ovazului). Evenimentul organizat anual are ca scop promovarea valorilor culturale si revitalizarea datinilor si meseriilor vechi din zone ca Viscri, Crit, Rupea, Saschiz, Roades, Fiser, Mesendorf.

In acest an, Saptamana Haferland se va desfasura in perioada 6-10 august 2015 si va include urmatoarele vizite si activitati:

• 06.08.2015 – Fischer: vizitarea caminului bisericesc de batrani. Generatiile in varsta isi spun povestile captivante, despre viata de altadata in Haferland.

• 07.08.2015 – Viscri: vizita intr-un un sat autentic. Vizitatorii sunt invitati sa cunoasca satul Viscri in cadrul unui program special pentru Saptamana Haferland.

• 08.08.2015 – Crit: ziua portilor deschise. Fundatia „Michael Schmidt” propune un program cultural diversificat, care se va desfasura in incinta ansamblului bisericesc fortificat si al fostei case parohiale, inaugurata in 2014. In aceeasi zi, Fundatia ADEPT organizeaza un concurs de biciclete cu plecare si sosire la Crit. Balul traditional sasesc, cu muzica germana live, va reprezenta si in acest an punctul de atractie al serii de 8 august.

• 09.08.2015 – Roades: ziua portilor deschise. Fundatia Tabaluga prezinta cateva dintre proiectele sociale si culturale derulate in aceasta zona in cadrul unui program dedicat.

• 10.08.2015 – Mesendorf: vizita intr-un sat neatins. Ziua dedicata acestui sat va include vizita cu ghid la ferma de bovine, „groapa diavolului” si biserica fortificata inaugurata in 2014.

Impactul turistic al Saptamanii Haferland

De la an la an, numarul vizitatorilor veniti pe meleagurile transilvane cu ocazia Saptamanii Haferland este in crestere. Casele traditionale din zona, transformate in unitati de primire turistica, pot asigura cazare pentru 150-200 de turisti. Impactul afluxului de turisti in comunitatea saseasca este unul pozitiv, contribuind la promovarea intregii zone drept o destinatie turistica extrem de ofertanta.

„Localnicii ne-au fost alaturi inca de la prima editie a evenimentului, fiind o ocazie buna pentru a contribui activ la promovarea zonei. Multi vin la noi ca voluntari, participand la eveniment fie cu indeletniciri si prezentari de mestesuguri, fie cu tot felul de preparate gastronomice dupa retete vechi, cu care se mandresc. O avem pe doamna Rozi, care este renumita in comunitate pentru gemurile si ceaiurile sale. Turistii pastreaza legatura cu dansa, comandand pe tot parcursul anului delicatesele doamnei din Crit. Familia Suciu, familie de traditie in sat, care administreaza si o parte dintre casele traditionale din Viscri, este un alt exemplu in acest sens. Apicultorii din zona sunt si ei foarte cunoscuti si apreciati, produsele lor fiind la mare cautare”, afirma Wolfgang Köber, de la Fundatia „Michael Schmidt”.

Programe variate de agrement

In ultimii ani, cicloturismul a devenit o atractie din ce in ce mai cautata atat de turistii romani, cat si de cei straini. Proiectul Fundatiei ADEPT se bucura de un real succes, deschizand calea bicicletelor mountain bike spre tururi tematice de descoperire a cetatilor medivale din vechile localitati sasesti. Traseul de mountain bike are ca punct final orasul Sighisioara.

La initiativa Fundatiei „Michael Schmidt”, incepand cu aceasta luna, se vor organiza „brunch-uri medievale” in gospodariile sasesti din fiecare sat al comunei Bunesti. Acestea se vor desfasura in prima sambata din luna, din mai pana in septembrie.

Casa Kraus din Crit – locul unde se rescriu povesti din alte vremuri

Un proiect de suflet al Fundatiei „Michael Schmidt” a fost reconstruirea casei parohiale de la Crit, dupa planul arhitecturii initiale. La realizarea proiectului au contribuit atat mesteri adusi din Maramures, specializati in constructia boltilor din caramida, cat si forta de munca autohtona, din Crit si din localitatile invecinate.

„Apelam destul de mult la forta de munca locala. La reconstruirea casei Kraus am avut o echipa de 10-15 persoane din comuna care au inceput ca ajutoare pe santier, ajungand ca astazi, dupa pregatiri si instruiri adecvate, sa devina muncitori calificati pe alte santiere”, afirma Wolfgang.

Casa Kraus din Crit pune la dispozitia oaspetilor sai noua camere duble decorate cu mobilier pictat, sasesc. Restaurantul este echipat conform normelor legislative in vigoare, reusind sa pastreze si aspectul traditional.

In paralel, au fost achizitionate doua curti sasesti in care membrii Fundatiei „Michael Schmidt” si-au propus sa readuca la viata activitati de gatit in aer liber, ateliere de mestesuguri si alte proiecte.

„Vom organiza ateliere de tamplarie, de potcovit cai, de prelucrat pielea. Gospodinele ii vor invata pe turisti cum se face si cum se coace o paine de casa, cum se prepara pra- jiturile sasesti, cum se prelucreaza si ce condimente folosim pentru pregatirea preparatelor din carne. Vom amenaja si o ferma unde cei mici vor invata sa mulga vacutele sau caprele, sa dea de mancare la pasari si sa ia parte la alte programe educative de gospodarie. Noi vrem ca omul care se cazeaza aici sa se detaseze de lumea de zi cu zi. Toamna vom merge cu turistii la cautat de trufe, facand un program culinar bazat pe aceasta activitate, pentru ca iarna sa ne plimbam cu carutele trase de cai si sa savuram un vin fiert in interiorul Casei Kraus”, povesteste Wolfgang.

Organizatiile implicate in conservarea si restaurarea patrimoniului sasesc din Tara Ovazului

Fundatia „Michael Schmidt”, infiintata in anul 2010, are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc si initierea proiectelor educationale. Unul dintre proiectele fundatiei a vizat restaurarea orgii baroce de la Crit, unde costurile s-au ridicat la peste 50.000 de euro. La implinirea a 200 de ani de existenta a orgii din Crit, a avut loc inaugurarea acesteia printr-un concert sustinut cu ocazia Saptamanii Haferland.

O parte dintre proiectele sociale in care s-a implicat fundatia a vizat reintegrarea minoritatilor defavorizate in comunitatea din care acestea faceau parte. Organizatia le-a facilitat accesul la scoala si la formare profesionala in diverse ateliere de meserii. Fundatia s-a implicat si in dezvoltarea sistemului de invatamant in limba germana, prin furnizarea de materiale didactice pentru 19 scoli din judetul Sibiu.

In cursul anului 2015, proiectul continua pentru dotarea scolilor brasovene.

Fundatia „Tabaluga”, din Roades, a fost infiintata in anul 2008. Primul proiect initiat si dus la bun sfarsit de asociatie a vizat amenajarea unui asezamant protector pentru copiii defavorizati. Functionand dupa modelul unei case de vacanta, fosta casa parohiala a comunitatii bisericesti evanghelice din Roades a devenit camin temporar pentru 14 copii. Cladirea dispune de zece camere spatioase, vopsite in culori vesele, terapeutice. Spatiul s-a dezvoltat in anul 2013 cu o noua constructie, o gospodarie taraneasca ecologica ce asigura calitatea superioara a preparatelor si valorificarea productiei locale.

Pentru copii se organizeaza activitati turistice, precum excursii in zonele deluroase carpatice, observarea faunei specifice acestor tinuturi, vizite la rezervatia ursilor din Zarnesti si circuite la cetatile sasesti.

De asemenea, sunt organizate ateliere de creatie (olarit, tesut, coptul painii, pictat). Fundatia „Mihai Eminescu Trust” fondata in anul 2000, implementeaza proiecte de conservare a patrimoniului si de revitalizare a satelor. Accentul este pus pe conceptul de turism durabil si pe incurajarea mestesugurilor autohtone. Satul Viscri este un exemplu al reusitelor proiectelor initiate de Fundatia „Mihai Eminescu Trust”.

Fundatia ADEPT urmareste protejarea celor mai importante ecositeme pastorale din Transilvania, a biodiversitatii acestora, precum si protectia comunitatilor de fermieri. Zona aferenta satelor sasesti cuprinde ultimele peisaje medievale, naturale, ale Europei. Fundatia ADEPT, prin proiectele sale, doreste sa transmita informatii si cunostinte catre fermieri, in vederea obtinerii de productii agricole ecologice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE