Agricultorul care știe Urătura lui Ștefan cel Mare de la Vaslui: Animalul din curte alungă sărăcia | VIDEOGALERIE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Centrul municipiului Bacău a găzduit ieri câteva sute de urători, mascați sau ursari din satele Moldovei, veniți să prezinte datinile și obiceiurile din locurile natale orășenilor. Printre ei, vasluienii au adus „Urătura lui Ștefan cel Mare”.

Tocmai din satul Huc, situat în comuna Todirești, aflată la granița cu județul Iași, un pic mai la nord de Pungești, a venit la Bacău nea Ionică Porcaru, un urător de „numai 69 de anișori”, care de vreo 20 de ani, de când a ieșit la pensie cu grupă, merge în fiecare an să le spună iubitorilor de datini și tradiții românești „Urătura lui Ștefan cel Mare de la Vaslui”. În versurile sale redă lupta de la Podul Înalt, care a avut loc în data de 10 ianuarie 1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone, conduse de Ștefan cel Mare, și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa. Turcii erau câtă frunză și iarbă, dar au fost înfrânți de domnul Moldovei, pierzând după spusele unor cronicari o mare parte a armatei. A fost considerată cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.

Nea Ionică Porcaru a adunat vreo 24 de urături cu Ștefan cel Mare și cu obiceiurile satului său, Huc, din Vaslui, de când tot merge la colindat. Prima oară a mers singurel pe la 6 ani. De atunci, a prins o vorbă de la unul, una de la altul, iar multe altele le-a tocmit singur. Le-ar pune pe un CD „că așa e moda acum, dar nu-s parale. Dac-ar veni un domn din București să mă înregistreze, cine știe, ar rămâne amintire la ăștia micii”, spune bărbatul.

Acasă, Ionică Porcaru are vreo opt hectare pe care le lucrează singur, pentru a-și ține animalele. „Așa i-am spus și la băiatul meu, așa vă spun și dumneavoastră: animalul din curte alungă sărăcia. Nu ai un animal, mori de foame. E greu, tată, dar eu pământul nu îl las că e al meu și așa am învățat de la ăi bătrâni. Dacă l-aș lăsa, aș fi slujă la patron, că acuma nu mai lucrezi la stat, tot ce aduni cu sudoare frunții merge la patron și la hoții ăștia de la televizor. Pentru noi, nu va fi mai bine”, rezumă scurt, filozofia de viață vasluianul.

Alături de Ionică Porcaru, la festivalul de datini și tradiții de Anul Nou din Bacău au venit mulți urători din Todirești, „vălăreți”, cum li se zice prin partea locului, îmbăcați frumos în straie de sărbătoare, cu ciucuri roșii, opinci, ițari. Deasupra tuturor se ridicau caprele pe prăjini, înalte de vreo cinci metri. Au și capre de 12 metri, dar sunt greu de controlat. Ca să facă o asemenea capră, oameni destoinici lucrează zile la rând, spune Gheorghe Onofrei, conducătorul cetei din Vaslui.

Vălăreții vasluieni au fost anul acesta la festivalurile de datini și tradiții din Iași, Vaslui, Bacău. Pe 29 decembrie 2013, vor fi la Roznov, iar pe 31 se întorc acasă, la festivalul din comuna Dumești, unde nea Ionică Porcaru va rosti iar „Urătura lui Ștefan cel Mare”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE