Mănăstiri din Banat. Schitul SIHASTRU – MUNTELE MIC, Turnu Ruieni, judeţul Caraş-Severin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bisericuţa a fost construită de Primăria oraşului Timişoara pe versantul sud-vestic al Muntelui Mic, la altitudinea de 1600 m. Sfinţirea ei a fost făcută la 1 mai 1940, de PS în pomenire Vasile Lăzărescu, Episcop al Caransebeşului şi apoi al Timişului şi Caraşului (după desfiinţarea Episcopiei Caransebeşului).

A fost renovată radical în exterior prin ajutoarele primite de la Arhiepiscopia Timişoarei, precum şi de la Protopopiatul din Caransebeş, şi a fost resfinţit la 20 iulie (de hramul bisericii) 1980, de PS Timotei Lugojeanul, Episcop vicar. Biserică mică, construită din bârne de brad, pe fundaţie de piatră. Are un soclu înalt de 1,5 m. Până la înălţimea de 1,3 m, în naos şi pronaos sunt căptuşiţi cu placaj gros.

Este compartimentată în altar, naos şi pronaos. Naosul este delimitat de pronaos prin doi stâlpi puternici din lemn, care susţin şi arcadele turlei. Pridvorul deschis este susţinut de patru stâlpi din lemn. În pronaos, de jur-împrejur, există laviţe din scândură şi placaj gros, care sunt folosite pe timpul slujbei de credincioşii mai bătrâni sau bolnavi.

Are o turlă foarte înaltă, construită după modelul bisericilor din Munţii Apuseni. Catapeteasma din lemn este sculptată de profesorul Ştefan Gajo, din Timişoara, acelaşi care a executat şi sculptura de înaltă ţinută artistică a catapetesmei Catedralei timişorene. Pardoseala este din scânduri, iar acoperişul din şindrilă.

Lumina e primită în altar prin trei ferestre: în naos, printr-o fereastră la sud şi doua la nord, iar în pronaos, prin câte o fereastră, pe fiecare parte (sud şi nord). Ferestrele sunt din lemn, dreptunghiulare, cu înălţimea de 90 cm şi lăţimea de 70 cm.

Hram: „Sf. Prooroc Ilie” (20 iulie)
Adresa: Sat Borlova, (Staţiunea turistică de pe Muntele Mic), com. Turnu Ruieni, jud.Caraş-Severin, cod 1660
Numărul de vieţuitori: 1
Acces rutier: D.L. Caransebeş – Borlova – Staţiunea Muntele Mic
Acces feroviar: Caransebeş. Se poate ajunge şi cu telescaunul de la Borlova
Posibilităţi de cazare: Maxim 5 persoane
Egumen: Ieromonah Timiş Pantelimon
Telefon: 0747.255.121

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE