Mănăstiri din Banat. Schitul PIETROASA, Lugoj, judeţul Timiş

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Schitul a fost înfiinţat în 1997, la iniţiativa unei credincioase din Lugoj, care a donat terenul pentru construcţii, contribuind şi financiar.

Biserica este o construcţie mică, din bolţari de ciment pe fundaţie de beton, în formă de cruce. Spaţiul este compartimentat în altar, naos şi pronaos. Altarul este luminat de două ferestre aşezate dreapta-stânga pe zidul din est şi de o fereastră mai mică în zona proscomidiei.

Naosul, cu absidele largi şi adânci, este luminat de câte două ferestre pe fiecare absidă. Este delimitat de pronaos prin cei doi stâlpi laterali. Pe naos se află o turlă mare deschisă, iar în faţa ei, pe dreapta-stânga, sunt două turle mai mici. Pronaosul este luminat de câte două ferestre la sud şi alte două la nord.

În pronaos sunt două cămăruţe – una pentru spovedanie, alta pentru vânzarea materialelor bisericeşti (lumânări, tămâie, cruciuliţe, iconiţe, cărţi). Toate ferestrele bisericii sunt înalte, înguste, dreptunghiulare, terminate în arc. Intrarea în biserică se face prin partea vestică.

Mănăstirea Petroasa Mare – mănăstire de călugări, 4 vieţuitori, viaţă de obşte

  • Hram: „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ – 8 noiembrie
  • Adresa: sat Petroasa Mare nr. 321, comuna Victor Vlad Delamarina, judeţul Timiş
  • Acces: Rutier: DL 136 Lugoj – Herendeşti – Petroasa Mare (6 km)
  • Stareţ: ieromonah Ştefan Mateş
  • Telefon: 0745 307 059

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE