Meniu

Mănăstiri din Banat. Schitul PIATRA SCRISĂ, Armeniş, judeţul Caraş-Severin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La construirea tunelului de cale ferată, în 1872, s-a găsit o icoană miraculoasă reprezentând Sfânta Treime. Specialiştii din Timişoara care au studiat-o, în 1965, au ajuns la concluzia că seamănă cu picturile din secolele XVII-XVIII, dar nu ştiau dacă este pictată ori colorată.

S-a încercat ştergerea acestei picturi, însă nu s-a reuşit, s-a încercat repictarea ei, dar nu prindea altă vopsea, aşa că a rămas în forma ei originală. Tradiţia orală a locurilor spune că lucrătorii care au construit tunelul n-au putut străpunge stânca pentru continuarea lui. Atunci au adus un preot care a făcut manifestant cu agheasmă şi rugăciunile cuvenite cu priveghere de noapte. Muncitorii şi-au făcut apoi sfânta cruce şi au pornit la lucru.

Bisericuţa mică, cu altar şi naos, a fost construită chiar în stâncă, la circa 7 m înălţime faţă de nivelul şoselei. Deasupra bisericii trece podul CFR, pe care trenurile intră în tunel mergând spre Caransebeş.

Pictura a fost efectuată în 1986, de Vida şi Gheorghe Zaharia, prin grija PC Ieromonah Nicodim Murariu. Sfânta icoană este pictată în stil bizantin.

  • Hram: „Duminica tuturor sfinţilor” (Prima duminică după Rusalii)
  • Adresa: Com. Armeniş, jud.Caraş-Severin
  • Numărul de vieţuitori: 6 (viaţă de obşte)
  • Acces rutier: D.N. 6 Caransebeş – Băile Herculane (la 25 km de Caransebeş)
  • Acces feroviar: pe ruta Caransebeş – Băile Herculane, cu coborâre în staţia Armeniş
  • Posibilităţi de cazare: Maxim 8 persoane
  • Stareţ: Protosinghel Paisie Sadici
  • Telefon: 0720.769.674; 0731.116.608

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE