Mănăstiri din Banat. Schitul IERŞNIC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mănăstirea a fost înfiinţată în anul 1996 la iniţiativa credinciosului Aurel Filip, care şi-a vândut averea pentru a începe lucrările de construcţie, donând şi 2,5 ha de teren. Alte 2 ha de teren au fost donate de credincioşii Maria Otescu, Nicolae Ionescu şi Nicolae Marinescu, toţi fiind locuitori ai satului Ierşnic.

Biserica este din zid de cărămidă, pe fundaţie de beton, în formă de cruce. Are altar, naos, pronaos şi un pridvor deschis, susţinut de stâlpi din beton. Pe naos se află o turlă mare, deschisă, în formă poligonală, luminată de şase ferestre. Alte două turle oarbe, aşezate una în dreapta şi alta în stânga, se află în zona pronaos-pridvor. Altarul este luminat de o fereastră la răsărit şi câte două pe stânga şi pe dreapta zidurilor. Naosul are absidele înguste, dar adânci, şi este luminat de câte trei ferestre la sud şi alte trei la nord. Aceeaşi iluminaţie are pronaosul. În pronaos, spre pridvor, există o cameră pentru vânzarea lumânărilor şi diferitelor obiecte bisericeşti, apoi o alta, pentru bibliotecă şi veştminte. Biserica este acoperită cu tablă de aluminiu.

La 100 m sud-vest de biserică, se găseşte o clădire (numai parter) cu patru chilii, orientată de la est la vest, construită din cărămidă BCA şi acoperită cu ţiglă.

Schitul Ierşnic

Hram: Sfânta Treime – a doua zi de Rusalii
Adresa: sat Ierşnic, comuna Ohaba Lungă, judeţul Timiş
Acces rutier: drumul E70 Timişoara – Lugoj, ramificaţie la stânga pe drumul 609 B Coştei – Balinţ – Bethausen, apoi ramificaţie stânga pe drumul 609 Bethausen – Cladova – Ierşnic

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE