Mănăstiri din Banat. Mănăstirea ALMAJ – PUTNA, Prigor, judeţul Caraş-Severin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Încă din secolul al XVI-lea în zonă a existat viaţă monahală, susţinută de călugări ortodocşi, până când Mănăstirea a fost distrusă de generalul Bukov. Satul Putna îşi trage numele de la pustnicul Pahomie Putneanul, fost vieţuitor la Mănăstirea Putna din Moldova, apoi la o mănăstire de la Muntele Athos, după care s-a reîntors pe meleagurile natale.

Paraclisul (biserica de iarnă) este construit în capătul de est al corpului de chilii şi are două intrări prin partea sudică. Are altarul foarte spaţios, luminat de patru ferestre, şi naosul de 100 mp, luminat de două ferestre aşezate la nord şi la sud. Turla este oarbă, de formă pătrată, aşezată pe altar. Catapeteasma (tâmpla) este din zid, iar pardoseala din mosaic.

La mănăstirea Almaj-Putna, situată în satul Putna, comuna Prigor, județul Caras-Severin, se poate ajunge din drumul național DN57B Bozovici – Prigor – Iablanita. De la intersecție, sunt 4 km pe un drum asfaltat în stare bună. Mănăstirea este bine organizată, călugării ocupându-se de grădinărit, asigurarea lemnelor de foc, curățenie și așa mai departe. Mănăstirea are propria ei baltă de pește și un solar pentru legume.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE