Mănăstirea Maglavit, loc de pelerinaj, de praznicul „Naşterii Maicii Domnului”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Numeroşi credincioşi din Oltenia şi nu numai, sunt aşteptaţi duminică, 8 septembrie, de praznicul „Naşterea Maicii Domnului”, la sărbătoarea hramului Mânăstirii Maglavit din judeţul Dolj. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în faţa bisericii sfântului aşezământ monahal.

Existenţa Mânăstirii Maglavit este legată de numele lui Petrache Lupu, un locuitor al Magalvitului, care, în perioada interbelică a avut mai multe teofanii în locurile unde se află mânăstirea. Piatra de temelie a sfântului locaş a fost pusă la 14 septembrie 1935 de către Episcopul Râmnicului, Vartolomeu Stănescu. Lucrările de construire au fost suspendate din cauza războiului şi oprite definitiv în timpul regimului comunist. Abia după 1989 acestea au fost reluate, în prezent lucrându-se la finalizarea picturii interioare, realizată în tehnica frescă.

După Revoluţia din 1989, la 17 august 1990, la dorinţa credincioşilor, Mitropolia Olteniei reînfiinţează mănăstirea, începută în 1936. Păstoria a fost încredinţată Arhimandritului Policarp Sidor. În zonă n-a fost în trecut viaţă monahală, dar după întâmplările lui Petrache Lupu s-au aşezat aici caţiva călugări, iar pe malul Dunării – o mică obşte de călugăriţe. Aici, la „buturugă“, unde a început să slujească un călugăr, era şi un stareţ cu numele de Nicanor. Tot atunci, a început construirea unei mari biserici cu scopul de a perpetua mesajul Maglavitului şi a îl răspândi. Biserica mare din zid de cărămidă a fost plănuită şi proiectată pe piloni pentru a fi ferită de apele Dunării.

În prezent, datorită construirii unui dig, apa nu mai ameninţă biserica. Ridicarea bisericii a început în 1936 şi s-a continuat, dar în mai mică măsură, până în 1940.

După 1990, s-a închis subsolul şi parterul cu cărămidă, constituindu-se astfel locul pentru slujbe.

Contact: Monahia Mărgineanu Maria
Tel.: 0763.513.626

Sursa: Mitropolia Olteniei

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE