Iarna îți poate da peste cap vacanța

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează pe teritoriul Sloveniei, Croației  și Ungariei asupra faptului că autorităţile din aceste state au emis  avertismente meteorologice care prevede ninsori abundente în intervalul 24-27 ianuarie 2013.

Pentru evitarea eventualelor probleme, este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Institutul Naţional de Meteorologie din Ungaria a emis cod portocaliu de ninsoare şi viscol pentru judeţele Zala, Somogy şi Baranya şi cod galben de ploaie îngheţată în judeţele Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Tolna, Vas şi Veszprém, pentru data de 24 ianuarie 2014. Cetăţenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul acestui stat sau care tranzitează Ungaria să nu pornească la drum fără a consulta site-urile de specialitate.

Autorităţile slovene competente au emis un avertisment meteorologic care prevede ninsori abundente în intervalul 24-27 ianuarie 2013.Totodată, din cauza zăpezii traficul este interzis pentru remorci și semiremorci pe porțiunea de drum  Ajdovščina – Col – Black Top – Godovič – Idrija. De asemenea, începând din data de 25 ianuarie 2014, există posibilitatea să apară restricționări pentru traficul rutier pentru autovehiculele grele/camioane pe toate autostrăzile din Slovenia din cauza căderilor masive de zăpadă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc sau tranzitează acest stat să-și echipeze autovehiculele pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere, în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente. De asemenea, se recomandă conducerea prudentă și respectarea semnelor și avertizărilor de trafic. Căderile de zăpadă pot cauza perturbări și întârzieri ale traficului rutier pe drumurile publice din Slovenia.

Cetățenii români care doresc să tranziteze Slovenia sunt sfătuiți să se informeze din timp asupra situației traficului rutier și a restricțiilor existente precum și asupra alertelor meteorologice emise în țările învecinate. Informaţii privind situaţia traficului rutier în Slovenia pot fi obţinute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutier http://www.promet.si precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) şi 00 386 151 88 518 (internaţional).

Începând din data de 24 ianuarie 2014 regiunea capitalei Zagreb precum şi partea centrală Croației se  află sub avertizare meteorologică, cod portocaliu de ninsoare. Sub avertizare meteorologică, cod galben de ninsori şi vânt, se află şi partea de est a ţării. În zonele adriatice precum Istria şi Dalmaţia a fost instituit cod portocaliu de furtună.

La această oră nu există autostrăzi, căi ferate, porturi sau aeroporturi închise, însă traficul se desfăşoară în condiţii de iarnă. Pe teritoriul Republicii Croaţia, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie până la data de 15 aprilie 2014, indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune. Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune. Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro) şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE