Ghid de călătorie la cele mai scumpe Jocuri Olimpice de iarnă – Soci 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Astăzi are loc ceremonia de deschidere a Olimpiadei de Iarnă 2014. La ediţia Jocurilor Olimpice de la Soci de anul acesta, România va fi reprezentată de trei federaţii, Federaţia Română de Schi şi Biatlon (nouă sportivi), Federaţia Română de Bob şi Sanie (14 sportivi) şi Federaţia Română de Patinaj (un sportiv).

Deși rușii au alocat cel mai mare buget din istoria olimpiadei albe, nu au reușit să termine la timp pregătirile. Jurnaliştii acreditaţi la Jocurile Olimpice de la Soci au început să împărtăşească pe Twitter experienţele lor hilare şi groteşti din hotelurile în care au fost cazaţi pentru a acoperi mediatic acest eveniment sportiv, informează washingtonpost.com. Hotelurile sunt încă în construcţie. Apa, dacă chiar curge, nu este potabilă. Un fotograf german a declarat pentru AP, weekendul trecut, că în perimetrul hotelului său circulă câini vagabonzi, iar muncitorii încă umblă prin camerele din hotel.

Ghid de călătorie la Jocurile Olimpice de iarnă – Soci 2014

Pentru a veni în sprijinul tuturor cetăţenilor români care doresc să participe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci 2014, Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia opiniei publice un ghid de călătorie, care conţine o serie de informaţii utile.

Ghidul prezintă normele de conduită impuse în incinta Parcului Olimpic construit cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă Soci-2014, precum şi alte aspecte practice, deosebit de importante pentru buna desfăşurare a călătoriei. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte periodic rubrica „Sfaturi de călătorie” de pe site-ul www.mae.ro, pentru a obţine în permanenţă informaţii actualizate, mai ales că Federaţia Rusă a fost, în ultimii ani, ţinta unor atentate şi luări de ostatici. În acest context, recomandăm tuturor cetăţenilor români să evite deplasările neesenţiale în Cecenia, Oseţia de Nord şi zonele adiacente: Daghestan, Inguşeţia, Stavropol Kray, Karachevo- Cherkessia şi Kabardino-Balkaria, unde securitatea personală este greu de asigurat din cauza stării de tensiune indusă de situaţia din Cecenia.

Totodată, MAE atenţionează cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci 2014, oraş situat în imediata apropriere a frontierei dintre Federaţia Rusă şi Georgia, să evite includerea în planurile lor de călătorie intrarea pe teritoriile entităţilor separatiste Abhazia şi Oseţia de Sud din Georgia, fără acordul autorităţilor georgiene. Intrarea în Abhazia şi Oseţia de Sud dinspre Federaţia Rusă, fără acordul autorităţilor din Georgia, constituie infracţiune potrivit legislaţiei georgiene şi este sancţionată ca atare.

Regim simplificat de obţinere a vizei pentru participarea la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014

Spectatorii ce doresc să asiste la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014 eneficiază de un  regim simplificat de acordare a vizei turistice ruse de scurtă şedere cu durata de până la 30 de zile. Vizele se acordă în regim prioritar şi, la cerere, se pot elibera în aceeaşi zi. Pentru obţinerea vizei sunt necesare:

a) paşaport valabil

b) fotografie color

c) formularul cerere de viză (ancheta) completat

d) asigurare medicală

e) copie electronică sau fax (NU SE SOLICITĂ ORIGINALUL) de confirmare a primirii turistului (spectatorului) în F.Rusă din partea operatorului turistic rus acreditat (înregistrat în Registrul turoperatorilor al F. Ruse) sau din partea unei agenţii turistice din ţara de reşedinţă a spectatorului care are contract de colaborare cu F.Rusă

f) unul din documentele de mai jos, care confirmă că cetăţeanul străin intenţionează cu adevărat să participe ca spectator la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014, cum sunt biletul de intrare pentru vizionarea întrecerilor sportive din programul Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014, confirmarea electronică de achiziţionare a biletului de intrare pentru vizionarea întrecerilor sportive din programul Jocurilor Olimpice de iarnă Soci-2014, primită de la ANO “Orgkomitet – Sochi 2014” sau de la agenţiile sale oficiale de bilete din străinătate, „paşaportul de fan” (carte de înregistrare a spectatorului).

Străinii care deţin deja o viză (de orice natură: afaceri, studii, de muncă etc.) valabilă pentru intrarea în Federația Rusă în perioada Jocurilore Olimpice de iarnă Soci-2014, pot deveni spectatori dacă obţin bilet de intrare la întrecerile sportive şi paşaportul de fan (carte de înregistrare a spectatorului). Biletul de intrare la întrecerile sportive şi “paşaportul de fan” (cartea de înregistrare).

Informaţiile privind regulile de obţinere a biletului de intrare şi a paşaportului de fan (carte de înregistrare) sunt postate pe site-ul tickets.sochi2014.com.

Dacă apar probleme privind biletul şi paşaportul de fan (carte de înregistrare), poate fi consultat serviciul de asistenţă al ANO “Orgkomitet-Sochi 2014” la tel. 8.800.555.52.14. Biletul poate fi achiziţionat şi pe site-ul tickets.sochi2014.com. “Paşaportul de fan” (carte de înregistrare) poate fi obţinut pe site-ul pass.sochi2014.com.

Biletul de intrare la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014 este valabil pentru o singură intrare. Dacă părăsiţi Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014 după începerea competiției, nu veţi mai putea reveni în baza biletului deja folosit.

Biletul de intrare dă spectatorului dreptul de a călători fără plată cu mijloacele de transport pentru spectatori în ziua întrecerii sportive pentru care aţi cumpărat bilet.

Copiii născuţi după 01.02.2012 NU au nevoie de bilet şi “paşaport de fan”, însă trebuie să fie însoţiţi de adulţi la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014. Copiii mai mari de 2 ani şi care nu au împlinit vârsta de 18 ani au nevoie de bilet şi “paşaport de fan” şi trebuie să fie însoţiţi de adulţi.

Transportul la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014

În staţiunea Soci puteţi ajunge cu avionul, trenul sau pe cale maritimă. Staţiunea Soci, unde se vor desfășura Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014, cuprinde, pe lângă oraşul omonim, şi raioanele învecinate Lazarevskoe, Hosta şi Adler. Între obiectivele sportive şi raioanele oraşului Soci va funcţiona pe durata Jocurilor Olimpice un sistem special de transport pentru spectatori. Acest sistem este format din transport feroviar, transport auto cu rute de autobuze prestabilite, transport prin cablu. Sistemul de transport pentru JO este prevăzut cu 9 noduri de transbordare de pe un mod de transport sau altul (feroviar, auto sau cablu). Aceste noduri sunt amplasate în punctele cele mai aglomerate ale staţiunii în obiectivele de infrastructură sportivă, situate pe litoralul mării şi, respectiv, în complexul sportiv din munţi: Sochi, Matseste, Hoste, Kudepste (aici se află staţia de autobuze), precum şi Adler, Aeroport, Olimpiiskiy park, Esto-Sadoka, Krasnaya Polyana şi Roza Hutor.

Pentru deplasarea din complexul Adler, situat pe malul mării, la complexul montan Krasnaya Polyanapoate poate fi folosită noua cale ferată Adler –Krasnaya Polyana, durata deplasării fiind sub o oră. Pentru a ajunge în Parcul Olimpic, unde se află obiectivele sportive ale complexului de pe malul mării, trebuie să vă deplasţi la nodul de transbordare Olimpiskii park. Pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă Soci-2014şi Paralimpice de iarnă, toate arenele de gheţă se află grupate una lângă alta.

În complexul sportiv montan vor funcţiona toate cele trei tipuri de transport: calea ferată, autobuzele şi transportul prin cablu. Transportul prin cablu face legătura între nodurile de transport/transbordare şi obiectivele sportive situate în Complexul sportiv montan de la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014.

Dacă veţi cumpăra bilete pentru întreceri sportive care au loc în aceeaşi zi, dar una se desfăşoară în Complexul de pe malul mării, iar cealaltă în complexul montan, luaţi în calcul, pe lângă deplasare, şi timpul necesar pentru controlul de securitate personal şi al bagajelor. Biletul de intrare la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014 conferă dreptul la transport în regim de gratuitate spectatorilor în ziua valabilităţii biletului.

Circulaţia auto la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014

În perioada Jocurilor Olimpice de iarnă Soci-2014 este estimată o intensificare semnificativă a traficului rutier. Circulaţia rutieră se desfăşoară pe partea dreaptă a drumului. Toate autovehiculele care participă la traficul auto din Federaţia Rusă trebuie să fie dotate cu triunghiuri reflectorizante.

MAE recomandă dotarea autovehiculelor cu extinctoare auto, trusă cu piese de schimb de maximă utilitate (lămpi auto şi siguranţe) şi trusă de prim ajutor. În caz contrar, sunteţi pasibili de amendă!

Copiii sub 12 ani nu au voie sa stea pe scaunul din faţă al autovehiculului.

Atenţie! Conducerea sub influenţa alcoolului este interzisă.

Pentru toţi pasagerii este obligatorie purtarea centurii de siguranţă, inclusiv pentru pasagerii aflaţi pe bancheta din spate a autovehiculului. Parcarea este permisă în locurile special amenajate şi pe partea dreaptă a străzilor (unde nu este prevăzută în mod expres o interdicţie în acest sens), în direcţia de deplasare a autovehiculului.

Atenţie! Nu este permisă parcarea pe marginea autostrăzilor nţionale.Parcarea ilegală atrage imobilizarea autovehiculului, prin montarea unor dispozitive de blocare a roţilor, care se demontează contra cost.

Limitele de viteză la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014

• în oraşe: 50 km/h;

• în localităţi rurale: 60 km/h;

• pe şoselele principale: până la 90 km/h

• pe autostrăzi: 120 km/h

Atenţie la semnele de circulaţie care indică limita de viteză! Utilizarea dispozitivelor radar şi antiradar pe teritoriului Federaţiei Ruse a detectoarelor radar care atenţionează conducătorul auto asupra existenţei radarelor poliţiei rutiere nu constituie infracţiune sau contravenţie.

Utilizarea dispozitivelor antiradar care bruiază undele radio emise de un aparat radar al poliţiei rutiere se pedepseşte cu aplicarea unei amenzi şi cu posibila confiscare a acestora.

Permisul de conducere românesc poate fi folosit doar dacă este însoţit de o traducere oficială în limba rusă. Dacă intenţionaţi să staţi în Federaţia Rusă mai mult de 6 luni, trebuie să obţineţi un permis de conducere local.

Dacă aveţi vehiculul avariat înainte de a intra în Federaţia Rusă, trebuie să informaţi poliţia. Nu este permisă părăsirea teritoriului fără documente justificative în cazul autoturismelor avariate. MAE recomandă să nu mişcaţi autoturismul din locul accidentului până la sosirea autorităţilor locale de poliţie. Autorităţile locale de poliţie vor întocmi un raport necesar companiei de asigurări sau în cazul în care părţile implicate în accident nu sunt de acord cu privire la anumite aspecte legate de accident. Dacă daunele pot fi soluţionate pe cale amiabilă părţile sunt libere să convină în acest sens.

Accidentele pot fi raportate la numărul de telefon 112.

Atenţie! Părăsirea locului unui accident soldat cu rănirea unor persoane constituie infracţiune.

Reglementări vamale pentru Jocurile Olimpice de iarnă Soci-2014

MAE recomandă să declarați la vamă, în momentul intrării, sumele care depăşesc 3000 USD. Importul sistemelor de poziţionare globală (GPS) sau a altor sisteme sunt uneori supuse unor regulamente speciale. O autorizaţie specială trebuie obţinută în cazul importului unor sisteme GPS utilizate caparaturi periferice pentru creşterea capacităţii unor calculatoare sau antene.

Telefoanele celulare pot fi importate fără restricţii. Pentru telefoanele prin satelit este necesară o aprobare prealabilă de import din partea autorităţilor ruse.

Calculatoarele portabile pentru uzul personal pot fi importate fără restricţii.

În Federaţia Rusă sunt reguli foarte stricte privind importul unor cantităţi mari de medicamente.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi de la Serviciul Vamal Federal al Federaţiei Ruse (11/5 Novozavodskaya St., Moscow 121087; www.customs.ru).

În cazul unor incidente grave (ex.: accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor ruse, trebuie apelat numărul principal de urgenţă sau alternativ. Pentru situaţii deosebite (care nu vă pun viaţa în pericol), apelaţi Poliţia la numărul 112. Atenţie! Dacă apelaţi din greşeală numărul de urgenţă, nu închideţi! În caz contrar, se poate trimite o patrulă la locul din care aţi sunat, pentru a se verifica dacă totul este în regulă! În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii documentului de identitate românesc (paşaport sau carte de identitate), se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român. În cazul furtului documentului de identitate românesc pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă Soci-2014, este obligatorie sesizarea poliţiei locale şi solicitarea unei adeverinţe care să ateste declararea furtului, această adeverinţă fiind necesară, conform legii române, pentru eliberarea unui nou document.

În caz de accident uşor (tamponare fără victime), completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul -tip de convenţie amiabilă, pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări pe baza cărţii verzi, în orice limbă europeană. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

În caz de accident grav (cu victime şi daune importante), chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului din Federaţia Rusă al societăţii la care sunteţi asigurat, aşa cum figurează acesta pe Cartea verde.

Reguli de bună purtare la Jocurile Olimpice de iarnă Soci-201

Achiziţionaţi bilete doar de la agenţii sau de pe site-urile autorizate! Persoanele care urmează să participe la evenimentele sportive trebuie să respecte condiţiile de intrare şi de participare. Accesul în locurile respective este foarte strict şi se face pe baza unor controale de securitate foarte riguroase.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE