Ghid de călătorie pentru sărbătorile de iarnă

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să îşi petreacă vacanţa de iarnă în afara graniţelor ţării Ghidul de Iarnă.

Astfel, cetăţenii români au posibilitatea de a obţine informaţii de călătorie detaliate pentru anumite destinaţii turistice (Bulgaria, Elveţia, Ungaria şi Austria). În Austria, este obligatoriu să se circule cu farurile aprinse, iar în perioada 1 noiembrie-15 aprilie autoturismele trebuie să fie echipate cu pneuri de iarnă.

Accesul pe autostrăzile din Austria se face pe bază de vignetă, care poate fi cumpărată de la vamă, benzinării sau de la centrele de difuzare a presei. În prezent, sunt practicate următoarele tarife :

  • pentru 10 zile – 10 euro,
  • pentru 2 luni – 22 euro,
  • pentru un an – 73 euro.

Începând din ianuarie 2014 va fi introdus un nou model al Autobahn -Vignette de culoarea “Limette” şi va fi cu 2,6 % mai scumpă.

În Bulgaria, utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă. Lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite tronsoane de drum (unde există indicatoare rutiere în acest sens). La intrarea pe teritoriul Bulgariei se va achita o taxă, similară vignetei româneşti. Aceasta se poate achiziţiona de la punctele de trecere a frontierei, benzinării sau de la postă. Preţul vignetei, valabil în 2013 pentru autoturisme este:

  • 10 leva (5,12 euro) pentru o săptămână;
  • 25 leva (12,80 euro) pentru o lună;
  • 67 leva (34,30 euro) pentru un an.

Cetăţenii români pot călători în Elveţia, în baza cărţii de identitate valabile sau în baza paşaportului valabil. La intrarea în Elveţia este posibilă verificarea stării autoturismului, astfel încât, acesta să corespundă normelor tehnice conform reglementărilor legale elveţiene. De asemenea, se vor prezenta, la cererea autorităţilor de frontieră, documentele autoturismului, dovada proprietăţii, talonul de înmatriculare şi asigurarea (cartea verde). De asemenea, este indicat să folosiţi cauciucuri de iarnă.

Accesul pe autostradă se face în baza unei vignette , care se poate procura contra cost (40 CHF) de la punctele de trecere a frontierei. Vigneta se lipeşte în mod obligatoriu pe parbrizul maşinii.

În Ungaria este obligatorie folosirea permanentă a fazei scurte pe drumurile publice. Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi cele din spate). În cazul călătoriei cu minori, este obligatorie dotarea autoturismului cu scaun auto pentru copii (valabil pentru minori până la 5 ani sau cu o înălţime de până la 120 cm.) Este interzisă utilizarea telefoanelor mobile de către şoferi în timpul deplasării cu autoturismul.

Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinăriile din Ungaria, benzinăriile Mol din România sau on-line. Pentru transportatori există reglementări speciale ( taxare la km parcurs). Taxa vignetei pentru autoturisme este:

  • 2.975 Ft (cca. 10 euro ) pentru o săptămână
  • 4.780Ft (cca.16 euro ) pentru o lună
  • 42.980 Ft (145 euro ) pentru un an

Poliţia ungară face controale severe în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere, iar dacă se constată că acestea nu corespund din punct de vedere tehnic, se aplică amenda contravenţională cu reţinerea numărului de înmatriculare şi, dupa caz, a permisului de conducere.

Înainte de a porni la drum, consultați ghidul de călătorie pentru sărbătorile de iarnă în Bulgaria, Elveţia, Ungaria şi Austria.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE